Přejít k hlavnímu obsahu

Jak skladovat zavařeniny a kompoty

24. Srpen 2022
Jak skladovat zavařeniny a kompoty

Jak skladovat zavařeniny a kompoty | rady a tipy. Řada z nás má to štěstí, že zahrádka plodí a díky naší dobré péči bývá úroda mimořádně štědrá. A protože všechno nestihneme sníst čerstvé, tak sušíme, zavařujeme, sterilujeme. Zavařené domácí džemy, kompoty a marmelády jsou ty nejlepší a v zimě každopádně přijdou vhod. Nicméně je nutné ovoce a zeleninu nejenom dobře zavařit, ale také skladovat.

1

Přeskočme nyní fázi, kdy ovoce a zeleninu teprve zpracováváme, a představme si, že už před námi leží vzorně srovnané sklenice s jahodovým džemem, sterilovanými okurkami a paprikami, švestkovým kompotem a dalšími dobrotami. Aby nám vydržely co nejdéle, je dobré dodržovat několik pravidel při jejich skladování.

2

V první řadě na každou sklenici nalepíme štítek, kde uvedeme, o jaký druh zavařeniny se jedná (meruňkový džem, broskvový džem apod.) a datum výroby. To nám pomůže v lepší orientaci, když se budeme rozhodovat, který ze dvou meruňkových džemů máme spotřebovat dřív.

Džemy a marmelády a zavařeniny bychom měli skladovat v chladu, suchu a temnu. Platí pravidlo, že vzadu v policích bychom měli mít nejčerstvější produkty a vepředu ty, které je nutné sníst co nejdříve s ohledem na to, kdy jsme je vyrobili.

3

Zavařeniny pravidelně kontrolujeme. Ačkoli by se neměly kazit, může se přeci jen přes veškerou naši snahu leccos stát. Tu a tam se objeví plíseň, ovoce má jinou, nezvyklou barvu nebo se pod víčkem vytvoří sraženina či pěna. První měsíc po zavaření je kontrolujeme 2× týdně, pak už stačí jednou za měsíc.

Ideální teplota pro skladování by měla kolísat mezi 5–10 °C. Vyšší teplota se sice nedoporučuje, ale někdy to jinak nejde. V takovém případě se na sklenice díváme častěji. Zrovna tak jim neprospívá, když se teplota často mění.

4

Zavařeniny bychom měli spotřebovat nejlépe do jednoho roku. Zkušené hospodyně, které zavařují dlouhé roky, už našly ten nejlepší způsob, jak na to, a skladují své výrobky i déle než jeden rok.

Hodně samozřejmě záleží na tom, o jaký druh ovoce se jedná, jakým způsobem jsme ho sterilovali, jak čisté bylo nádobí a sklenice, jak důkladně jsme sklenice zavíčkovali atd.

Tipy

  • Jakmile marmeládu nebo kompot otevřeme, uchováváme je v chladničce a spotřebujeme co nejrychleji.
  • Pro zavařování nepoužíváme ovoce, které je extrémně přezrálé – pokud ho přeci jen tepelně zpracujeme, poznamenejme si to na štítek (ten pak přilepíme na sklenici). Tyto dobroty bychom měli sníst co nejdříve.
  • Pokud při kontrole odhalíme v zavařenině plíseň, tak už ji nekonzumujeme, obsah raději s ohledem na zdraví vyhodíme.

Varování

Džemy, zpracované zastudena, uchováváme v ledničce maximálně po dobu několika měsíců.

Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit akátový džem (med) | recept
Jak uvařit akátový džem (med) | recept
Akátový džem (med) | recept. Akát je invazní dřevina původem ze Severní Ameriky. Celý strom je jedovatý, pouze květy jsou jedlé. Květy rostou v hrozno…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.