Přejít k hlavnímu obsahu

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy. Nedostatek železa se může projevovat nenápadně, může však časem vyústit až ve vážné zdravotní komplikace. Dlouhodobý deficit železa může vést k anémii. V našem článku vám sdělíme, jak poznat, že máte nedostatek železa a také vám poradíme, jak železo doplnit přírodní cestou a vyhnout se tak užívání tablet.

Co je potřeba

Potraviny a byliny vyjmenované v dalších krocích

1

Jaké jsou projevy nedostatku železa?

K nejčastější projevům nedostatku železa patří celková únava zahrnující nadměrné vyčerpání, podrážděnost, nesoustředěnost a problémy se zaostřováním. Dalším problémem spojeným s nedostatkem železa u žen je velmi silné menstruační krvácení. K velké ztrátě krve tak dochází každý měsíc a vzhledem k tomu, že tělo není schopné takovou ztrátu krve obnovit, jedná se vlastně o „začarovaný kruh“, proto byste o velmi silném menstruačním krvácení měly informovat svého gynekologa. Mezi další projevy nedostatku železa patří nepřirozeně bledá pokožka, anémie neboli chudokrevnost, snížená imunita, malátnost, nadměrné zadýchávání při běžných situacích, nepravidelný srdeční tep a jiné srdeční problémy, bolesti hlavy, vypadávání vlasů, syndrom neklidných nohou, lámavé nehty či zažívací potíže. Jestliže pozorujete tyto příznaky, nechte si raději zjistit hladinu železa v krvi.

2

Jaká je doporučená denní dávka železa?

Doporučená denní dávka (DDD) železa pro děti do 1 roku je 11 mg, do 3 let pak 7 mg, u dětí do 8 let 10 mg a do 13 let 8 mg. Pro dospělé ženy od 18-50 let je DDD zhruba 14 mg, v době menstruace až 20 mg a u těhotných a kojících žen je třeba zvýšit příjem železa až na 30 mg denně. Již nemenstruující ženy a muži si vystačí s 8-12 mg železa denně.

3

A jak doplnit železo z potravin?

Mezi nejlepší zdroje železa patří maso (obzvláště červené), vnitřnosti (zejména játra), tučné ryby a žloutky, z těchto zdrojů je tělo schopné vstřebat až 25 % železa.

Z rostlinných zdrojů vstřebáváme pouze kolem 5 % železa. Mezi významné rostlinné zdroje železa patří luštěniny, pšeničné otruby, pistácie, kešu a lískové ořechy, mák, klíčky, mořské řasy, z ovoce pak avokádo, rybíz, borůvky, ostružiny, sušené meruňky, švestky a ze zeleniny zejména brokolice, zelí, špenát, chřest, červená řepa, hrášek, rajčata, pórek a celer. Vhodné jsou také pivovarské kvasnice, lisované šťávy a smoothie z mrkve, špenátu, kopřivy a pampelišky.

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy
4

Lepší využitelnosti železa dosáhnete současnou konzumací vitamínu C. Velmi vhodná je proto konzumace rakytníku, který současně obsahuje vitamíny A, C, E a také železo. Pro lepší vstřebávání železa tělo potřebuje také vitamín B2, vitamín B12 a kyselina listová zase pomáhají železo zpracovat a stimulovat tvorbu červených krvinek.

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy
5

Příjem železa naopak snižuje konzumace přílišného množství vlákniny, manganu, vápníku, zinku, černého čaje, kávy a jiných nápojů s kofeinem.

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy
6

A jaké bylinky se hodí pro lepší vstřebávání železa a proti chudokrevnosti?

Do každodenního jídelníčku je vhodné zařadit bazalku, petržel, medvědí česnek, kopr a majoránku.

 

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy
7

Velmi účinnou bylinou, která podporuje krvetvorbu, je pampeliška. Hořec zlepšuje krvetvorbu a zvyšuje hladinu železa v krvi. Echinacea podporuje tvorbu červených krvinek. Dalšími vhodnými bylinkami zlepšujícími krvetvorbu jsou jetel luční, zeměžluč lékařská, puškvorec lékařský a přeslička rolní.

Úžasným zdrojem železa jsou pak kopřivy, které zároveň čistí krev a podporují krvetvorbu.

Jak doplnit železo přírodní cestou | rady a tipy

Tipy

Dostatečný příjem železa z přírodních zdrojů je pro naše zdraví mnohem lepší a přirozenější (obzvláště pak u těhotných žen) než příjem železa ve formě tablet.

Skvělou procedurou pro podporu krvetvorby je každodenní masáž břišní oblasti olejem (nejlépe ricinovým či arašídovým), ve kterém jsme několik týdnů vyluhovali čerstvé kopřivy.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít kopr vonný pro zdraví | rady
Jak využít kopr vonný pro zdraví | rady
Jak využít kopr vonný pro zdraví | rady. Kopr bývá tradičně používán při zavařování okurek a také do koprové omáčky či kulajdy. Tato bylinka by si vša…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.