staroceskerecepty.cz

Jak zapéct brambory po staročesku | jednoduchý recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zapéct brambory po staročesku | jednoduchý recept. Samozřejmě všechna čest  novinkám, trendům a moderním vymoženostem, ale klasika je prostě klasika. A tato přímo staročeská. Což je zárukou nenáročného, levného a sytého jídla ze základních surovin, které jsou k dostání na každém rohu (tedy v každém obchodu). Brambory, kyselé zelí a jakékoli uzeniny sežene opravdu všude a doma už jen společně zapečete. Nad talířem s hotovým jídlem pak dáte zapravdu našim babičkám, že tuto kombinaci měly opravdu vychytanou.

Co je potřeba

  • 250 ml smetany na vaření (případně mléka)
  • 750 g brambor
  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g buřtů, špekáčků
  • 2 lžíce oleje (lépe sádla)
  • 1 větší cibule
  • sůl, kmín a majoránka

Krok 1

Očistěné a na kostky nakrájené brambory vařte v osolené vodě doměkka.

Krok 2

Zatímco se brambory vaří, osmahněte na pánvi s olejem pokrájenou cibuli. Pokud máte doma sádlo, rozhodně ho použijte místo oleje. Daleko více k surovinám ladí.

Krok 3

Jamile je cibule hezky zlatavá, sem tam připečená, přidejte do pánve na kostky nakrájený špekáček a společně s kmínem a majoránkou orestujte.

Krok 4

Až budou kousky špekáčků správně opečené, přidejte k nim slité kysané zelí a několik minut vše dohromady na pánvi promíchávejte. Pro snížení kyselosti můžete zelí před přidáním do pánve propláchnout vodou.

Krok 5

Do uvařených brambor přilijte jemně ohřátou smetanu či mléko a zpracujte na hustější kaši. Se smetanou je výsledek jemnější, krémovější. Podle uvážení případně dosolte.

Krok 6

Přibližně polovinu kaše naneste do tukem vymazaného pekáčku.

Krok 7

 Navrstvěte na ni směs špekáčků se zelím.

Krok 8

Závěrečnou vrstvou je kaše.

Krok 9

Takto připravený pekáček vložte do předem vyhřáté trouby a zprudka zapečte při 220 °C. Stačí přibližně 20-30 minut, dokud se na povrchu neutvoří jemná, lehce opečená krusta.

Krok 10

Staročeskou klasiku podávejte nejlépe s osmaženou cibulkou a komu jsou po chuti k přikusování nakládané okurky, může ty.

Pokud oceníte tuto dobrotu z receptářů našich babiček o trochu méně výživnou, zaměňte smetanu za mléko a místo klasického tučného špekáčku zvolte například točený salám či šunku. Ještě lepší chuť dodáte jídlu přidáním uzeného masa.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-zapect-brambory-po-starocesku-jednoduchy-recept.html