Jak si uvařit kočičí svatbu | recept
Jak si uvařit kočičí svatbu | recept. Jak si uvařit levné, zdravé jídlo s veselým názvem? Recept je jednoduchý a prověřený mnoha generacemi. Jen dnes už se kočičí svatba skoro nikde nevaří . A to je škoda.
Hlavní složkou pokrmu je hrách a kroupy, které nám ve stravě chybí. Hrách je jednou z nejstarších plodin a pochází ze Středního východu. Obsahuje vitamin B1 a zinek. Je jedinečným spojením vlákniny, železa, hořčíku a draslíku. Jako všechny luštěniny je přímo nabitý bílkovinami, a proto ho mají ve své stravě rádi i vegetariáni. Vláknina působí detoxikačně a snižuje cholesterol a tuky v krvi. Ječné kroupy zase obsahují mnoho minerálních látek jako je fosfor, železo, zinek, hořčík a dále vitamíny B, které jsou užitečné pro nervový systém.
Co je potřeba
- 250 gramů ječných krup
- sůl, pepř mletý, majoránka
- cibule, stroužek česneku a škvarky
- 100 gramů sádla
- 300 gramů hrachu
- bobkový list
Krok 1
Hrách přes noc namočíme do vody a ráno uvaříme do měkka. Dobré namáčení je důležité, abychom zmírnili projevy nadýmání. S nadýmáním máme občas problémy, pokud nejsme na luštěniny zvyklí.
Krok 2
V druhém kastrolku si uvaříme kroupy.
Krok 3
Do pekáčku vymazaného sádlem dáme slité kroupy, hrách, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a opepříme. Přidáme ještě sádlo a vše promícháme.
Krok 4
Na sádle usmažíme cibulku a přidáme škvarky. Odložíme stranou a přidáváme až na hotový pokrm na talíři.
Krok 5
To je opravdu všechno, snad jen ještě ozdobit kyselou okurkou a popřát dobrou chuť. A nezapomeňte, že hlavní ingredience je láska!
A kdyby se vám toto jídlo zdálo moc levné, což je, výborně se k němu hodí lehké růžové víno.