staroceskerecepty.cz

Jak udělat limonádu z čerstvých bezových květů | recept na bylinný nápoj

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat limonádu z čerstvých bezových květů | recept na bylinný nápoj. Recept na limonádu ze staročeské kuchyně možná znáte v jiném složení, jen z květů černého bezu. Pokud vám chutná, zkuste si šumivý nápoj připravit podle tohoto originálního receptu. Má krásnou zlatožlutou barvu, chutná příjemně sladkokysele a voní po bylinkách. Podávejte vychlazený s ledovými kostkami.

Co je potřeba

  • 100 g čerstvých květů černého bezu
  • 100 g čerstvého lipového květu
  • 50 g čerstvé máty
  • 20 g sušeného chmele
  • 2 citrony v bio kvalitě
  • 1500 g cukru
  • 4 l studené převařené vody

Krok 1

Natrhejte květy černého bezu v čistém prostředí. Na sběr se vypravte okolo poledne při slunečném počasí, nesmí být po dešti. Květy trhejte opatrně, abyste zbytečně nevytřásli pyl. Květy odstřihujte nůžkami nebo sbírejte ručně tak, aby měly co nejkratší zelené stopky. Květy se neoplachují, je žádoucí co nejvyšší obsah pylových zrníček, proto je výhodné sklízet je rovnou do skleněné nádoby, ve které se bude limonáda připravovat.

Krok 2

Ve stejný den nasbírejte lipový květ. Lípa a černý bez kvetou chvilku ve stejnou dobu, lípa začíná a bez končí. Při sběru lípy dejte pozor na včely, jež lípu hojně navštěvují, včelí bodnutí není nic příjemného.

Čerstvou mátu, pokud ji nemáte vy ani nikdo ve vašem okruhu známých na zahrádce, kupte raději na farmářských trzích než v supermarketu. Máta z obchodu nemá ani zdaleka tak výraznou vůni.

Do limonády budete potřebovat šištice chmelu. Ty ještě nejsou k dispozici, musíte je koupit v prodejně s léčivými bylinkami nebo v lékárně. Chmel můžete  vynechat, ale byla by to škoda.

Krok 3

Do větší nádoby vložte připravené bylinky, přidejte citróny nakrájené na kolečka, cukr a vodu. Promíchejte, překryjte utěrkou a zajistěte gumičkou nebo provázkem. Postavte na slunečné teplé místo (okno v bytě) na 3–4 dny.

Krok 4

Pak limonádu přeceďte přes velmi jemné sítko nebo řidší plátno a rozlijte do lahví. Limonádu můžete pít ihned, pro pozdější spotřebu uložte do studeného sklepa. 


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-udelat-limonadu-z-cerstvych-bezovych-kvetu-recept-na-bylinny-napoj.html