Jak uvařit žahour | staročeská borůvková omáčka
Jak uvařit žahour | staročeská borůvková omáčka. Starý recept našich babiček a prababiček – sladká omáčka z borůvek potěší chuťové buňky i dnešní generaci dětí. Omáčkou můžete polévat kulaté kynuté knedlíky, podávat s lívanci nebo palačinkami nebo využít jako polevu na tvarohové dezerty a zmrzliny. Žahour je jednoduchý a rychlý na přípravu. Největší práci vám dá sběr borůvek, abyste ho mohli uvařit a odzkoušet podle návodu, který si můžete nyní přečíst.
Co je potřeba
- 800 g borůvek
- 100 g krupicového cukru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 100 ml mléka
- 1 lžíce polhrubé mouky
Krok 1
Borůvky přeberte, odstraňte lístečky a případné nečistoty a opláchněte v sítku pod tekoucí vodou.
Krok 2
Omyté borůvky vložte do širšího kastrolu, zasypte cukrem, skořicí a nádobu zakryjte poklicí. Při mírné teplotě borůvky rozvařte, trvá to malou chvilku.
Krok 3
Mouku rozmíchejte v mléce a roztokem zahustěte rozvařené borůvky. Vařte za občasného míchání 10–15 minut, omáčka zhoustne.
Krok 4
Omáčku podávejte teplou i studenou. Jestliže ctíte tradice, udělejte si k ní malé kulaté knedlíčky z kynutého těsta.