staroceskerecepty.cz

Jak uvařit žahour | staročeská borůvková omáčka

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uvařit žahour | staročeská borůvková omáčka. Starý recept našich babiček a prababiček – sladká omáčka z borůvek potěší chuťové buňky i dnešní generaci dětí. Omáčkou můžete polévat kulaté kynuté knedlíky, podávat s lívanci nebo palačinkami nebo využít jako polevu na tvarohové dezerty a zmrzliny. Žahour je jednoduchý a rychlý na přípravu. Největší práci vám dá sběr borůvek, abyste ho mohli uvařit a odzkoušet podle návodu, který si můžete nyní přečíst.

Co je potřeba

  • 800 g borůvek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce polhrubé mouky

Krok 1

Borůvky přeberte, odstraňte lístečky a případné nečistoty a opláchněte v sítku pod tekoucí vodou.

Krok 2

Omyté borůvky vložte do širšího kastrolu, zasypte cukrem, skořicí a nádobu zakryjte poklicí. Při mírné teplotě borůvky rozvařte, trvá to malou chvilku.

Krok 3

Mouku rozmíchejte v mléce a roztokem zahustěte rozvařené borůvky. Vařte za občasného míchání 10–15 minut, omáčka zhoustne.

Krok 4

Omáčku podávejte teplou i studenou. Jestliže ctíte tradice, udělejte si k ní malé kulaté knedlíčky z kynutého těsta.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-uvarit-zahour-staroceska-boruvkova-omacka.html