staroceskerecepty.cz

Jak uvařit zelné polévky podle prababiček | 4 recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit zelné polévky podle prababiček | 4 recepty. Jídelníček našich předků byl na naše dnešní poměry jednoduchý a skromný. V domácnostech se vařívaly polévky podle ročního období a dostupnosti surovin. Polévky byly mnohdy také jediným chodem a podávaly se s chlebem nebo s přílohou šťouchaných brambor (viz recept Cácorka). Jiné polévky byly zase husté s mnoha přísadami (Kyselice) a vydaly i za hlavní chod. Ve staročeské kuchyni patřily brambory a zelí k pilířům jídelníčku, proto jsme pro vás vybrali recepty na polévky, které přijdou vhod i dnes.

Fazole a houby namočte (společně) přes noc do 2 l studené vody. Druhý den přidejte kyselé zelí, švestky (bez pecek), nové koření a bobkový list. Vařte do doby než fazole budou téměř měkké, pak polévku zahustěte světlou jíškou z másla a mouky, přidejte na kostky pokrájené brambory a sůl. Povařte ještě asi 15 minut a na závěr zjemněte smetanou. Na talíři ozdobte kolečky opečené klobásy.

Zeleninu nakrájejte na nudličky a dejte ji společně se zelím vařit do 1,5 l vody. Po chvilce přidejte brambory na kostičky, strouhanou cibuli a nasucho opraženou mouku. Dvacet minut vařte a nakonec okořeňte paprikou, osolte a omastěte vyškvařeným morkem.

Pozn. Morek nahraďte (pokud chcete) lžící sádla s rozsekanými škvarky.

Zelí vložte do litru horké vody a uvařte doměkka. Mouku rozkvedlejte ve smetaně a zavařte do polévky. Pokrájenou cibuli osmažte na sádle a přidejte do polévky se solí a kmínem. Podávejte s vařenými šťouchanými brambory.

Zelí nakrájejte na tenké nudličky a uvařte v osolené vodě. V mléce rozmíchejte mouku, vlijte do polévky a ještě 15 minut povařte. Podle chuti okořeňte pepřem.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-uvarit-zelne-polevky-podle-prababicek-4-recepty.html