staroceskerecepty.cz

Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat bezinkový sirup s ostružinami | recept. Tento zajímavý starý recept na vynikající šťávu z bezinek a ostružin určitě vyzkoušejte. Jednotlivé ingredience uvádíme tak, jak byly v původním receptu z roku 1930. Upravte si množství podle sebe (i když sirup je opravdu skvělý, ale tolik ho jedna rodina nevypije) nebo se podělte se širší rodinou a přáteli. Na sirup používejte jen plně vyzrálé plody, nezralé nebo syrové peckovičky způsobují zažívací problémy. Tepelnou úpravou se nežádoucí účinky odstraní a konzumace je bezpečná. 

Co je potřeba

  • 6500 g čerstvých zralých bezinek
  • 4500 g čerstvých ostružin
  • 2750 m vody
  • na 1 l šťávy počítejte se 100–150 g cukru (asi 1200 g celkem, dle chuti)

Krok 1

Bezinky dobře omyjte a otrhejte z třapin. Nasypte je do většího hrnce a zalijte vodou tak, aby nad nimi byla alespoň 2 cm vrstva vody. Nezralé plody vyplavou nad hladinu a dírkovanou naběračkou je všechny pečlivě odstraňte. Pak přebrané bezinky sceďte.

Ostružiny krátce propláchněte vodou.

Krok 2

Bezinky ve velkém hrnci zalijte předepsaným množstvím studené vody, přiveďte k varu a za občasného promíchání vařte 20 minut. Přidejte ostružiny a od doby, kdy obsah hrnce začne znovu vřít, vařte 15 minut. Poté ještě horké sceďte přes plátýnko, občas směs promíchejte, aby vytekla veškerá šťáva, ale nemačkejte. Klidně nechte vykapávat přes noc. 

Krok 3

Scezenou šťávu znovu uveďte do varu a přidejte cukr. Jakmile se cukr zcela rozpustí, horkou šťávou naplňte dokonale čisté sklenice. Ihned je uzavřete a sterilujte při 85 °C po dobu 20 minut.

Šťávu můžete zavařit i bez cukru a pak ji přidat třeba do čaje, míchat s alkoholem nebo využít při přípravě pokrmů a dezertů.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-udelat-bezinkovy-sirup-s-ostruzinami-recept.html