staroceskerecepty.cz

Jak se léčit muchomůrkou červenou podle našich předků | zajímavosti z minulosti

Hned v úvodu musím upozornit čtenáře, že článek v žádném případě nanabádá k experimentům se samoléčbou a už vůbec ne ke konzumaci jedovaté halucinogenní houby muchomůrky červené (Amanita muscaria). Slouží jako všeobecná informace – zajímavost. Muchomůrka se podle historických pramenů užívala už dávno ve starověku, takže recepty berte jen jako okénko do minulosti, kdy naše babičky se mnohdy léčily tím, co nalezly ve volné přírodě. Dnes raději navštivte lékaře, je to bezpečnější. Více se v případě zájmu dozvíte z odborných publikací, které jsou volně k dispozici v knihovnách a knihkupectvích.

Muchomůrka červená se řadí mezi jedovaté houby s psychotropními účinky. Údajně vykazuje protinádorové, protizánětlivé , antivirové i antibiotické vlastnosti. V některých zemích se přípravky z muchomůrky legálně využívají v oficiální medicíně např. ve Finsku, Norsku, Nizozemí, Dánsku, Rusku aj. Ve Francii se z látek, které obsahuje, vyrábějí prášky na spaní. Zákaz pro užití muchomůrky v humánní medicíně platí v arabských zemích, Izraeli, Austrálii aj. Muchomůrka červená se využívá v lidovém léčitelství, homeopatii a kosmetice.

Houba má silný insekticidní účinek – hubí hmyz, zejména mouchy a štěnice. Naše prababičky houbu zalily mlékem a mouchy se po ochutnání tohoto koktejlu otrávily muskarinem.

Pro léčebné účely se používají klobouky s bílými skvrnami, nejvíce účinných látech je obsaženo v červené pokožce. 

Při aplikaci léčebných prostředků s obsahem muchomůrky je nutné důkladné umytí rukou nebo pracovat v rukavicích. Přípravek se nesmí dostat na sliznice a do otevřených ran. Nikdy neaplikujte dětem, těhotným a kojícím.

V případě otravy muchomůrkou poskytněte první pomoc, nechte postiženého vypít alespoň litr vody, pokuste se vyvolat zvracení, podat osolenou vodu jako projímadlo a v každém případě je nutná návštěva lékaře.

Tinktura z muchomůrky červené

3–4 kloboučky muchomůrky uskladněte 2 dny v chladničce. Poté je nakrájejte nadrobno, vložte do sklenice a zalijte vodkou tak, aby tekutina byla 1 cm nad houbami. Sklenici vložte do chladničky a po dvou týdnech obsah přefiltrujte přes gázu. Vtírejte do bolavých míst při onemocnění kloubů, osteochondróze, radikulitidě.

 

Alkoholová tinktura 

Oblečte si rukavice a rukama houbu rozdrobte na kousky. Houby nemyjte! Drť vložte do sklenice a zalijte 70% alkoholem. Louhujte 2–3 týdny. Alkoholovou tinkturu skladujte v chladničce, její léčivé účinky se zachovají 3 roky. Používá se na léčbu ischiasu, dny a revmatických bolestí.

Mast z muchomůrky červené

Mast připravená z muchomůrky se osvědčila při léčbě alergických kožních lézích, popálenin, omrzlin, vředů na kůži. Zlepšení má nastat po 8–10 použitích. Vyrobíte ji snadno. Usušenou houbu rozemelte na prášek a smíchejte s doma vyškvařeným sádlem.

Zajímavost z homeopatie – tinktura

29 čistých vyvařených skleniček postavte vedle sebe, do každé nalijte 10 ml 30% alkoholu (vodky). Do 1. lahvičky přidejte 2 kapky čerstvé muchomůrkové šťávy a 30× silně protřepejte. Poté odeberte 2 kapky výsledného roztoku z této lahvičky a přelijte do 2. lahvičky, 30×protřepejte. Přeneste 2 kapky roztoku z 2. lahvičky do 3. a pokračujte až do 29. lahvičky. Z té po protřepání odeberete 20 kapek, vložíte je do lahvičky číslo 30, nalijete k nim 100 ml alkoholu a naposled 30× protřepejte. Tinktura je hotová a připravena k použití. Uchovávejte v chladu neomezenou dobu. Užívá se 5 kapek s 50 ml převařené vody 1–2× denně nalačno nejdéle po dobu tří týdnů.

Alkoholová tinktura může způsobit otravu, nedoporučuje se užívat vnitřně, slouží k mazání bolestivých kloubů, špatně se hojících ran.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-se-lecit-muchomurkou-cervenou-podle-nasich-predku-zajimavosti-z-minulosti.html