staroceskerecepty.cz

Jak uvařit čočku po staročesku | jednoduchý recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit čočku po staročesku | jednoduchý recept. Staročeská kuchyně hojně využívala luštěniny, nejen čočku, ale i hrách, fazole a boby. Všechny recepty byly jednoduché, dnes bychom řekli obyčejné, ale i tak dobře chutnají a jednou za čas si je rádi uvaříme. 

Co je potřeba

  • čočka
  • cibule
  • máslo
  • ocet
  • sůl
  • podle chuti cukr
  • trochu smetany
  • hladká mouka

Krok 1

Čočku alespoň na 2 hodiny namočte do studené vody, aby nabobtnala a zkrátila se doba varu. Cibuli pokrájejte a osmahněte na másle do světle žluta, nesmí zhnědnout.

Krok 2

Namočenou čočku propláchněte a přidejte k cibuli. Podlijte ji vodou a vařte. Během vaření se snažte čočku nemíchat, jen hrncem občas potřeste, aby se nepřipálila.

Krok 3

Jakmile je čočka téměř měkká, zahustěte ji moukou rozmíchanou ve smetaně a dovařte. Podle chuti čočku osolte, ochuťte octem a případně také cukrem. Dříve se do čočky přidával ještě mladý nasekaný kopr nebo nať libečku. Podávala se s vařeným uzeným masem, v chudších chalupách s vejcem.

Správně se má cibule vařit s čočkou, do pokrmu nepatří máslo. Z uvařené čočky se pak cibule vyjme.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-uvarit-cocku-po-starocesku-jednoduchy-recept.html