Jak uvařit čočku po staročesku | jednoduchý recept
Jak uvařit čočku po staročesku | jednoduchý recept. Staročeská kuchyně hojně využívala luštěniny, nejen čočku, ale i hrách, fazole a boby. Všechny recepty byly jednoduché, dnes bychom řekli obyčejné, ale i tak dobře chutnají a jednou za čas si je rádi uvaříme.
Co je potřeba
- čočka
- cibule
- máslo
- ocet
- sůl
- podle chuti cukr
- trochu smetany
- hladká mouka
Krok 1
Čočku alespoň na 2 hodiny namočte do studené vody, aby nabobtnala a zkrátila se doba varu. Cibuli pokrájejte a osmahněte na másle do světle žluta, nesmí zhnědnout.
Krok 2
Namočenou čočku propláchněte a přidejte k cibuli. Podlijte ji vodou a vařte. Během vaření se snažte čočku nemíchat, jen hrncem občas potřeste, aby se nepřipálila.
Krok 3
Jakmile je čočka téměř měkká, zahustěte ji moukou rozmíchanou ve smetaně a dovařte. Podle chuti čočku osolte, ochuťte octem a případně také cukrem. Dříve se do čočky přidával ještě mladý nasekaný kopr nebo nať libečku. Podávala se s vařeným uzeným masem, v chudších chalupách s vejcem.
Správně se má cibule vařit s čočkou, do pokrmu nepatří máslo. Z uvařené čočky se pak cibule vyjme.