Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor. Litina je velmi levné staročeské bramborové jídlo. Dělá se v každém kraji jinak a jídlo má i spoustu názvů. Následující recept pochází z jižních Čech a je to ten nejjednodušší z nich. I když je to velmi prostý pokrm, přesto si na něm, jestliže ho budete konzumovat ještě horký, pochutnáte. Správná litina je křupavá a dozlatova upečená.
Co je potřeba
- 1000 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 500 ml mléka
- 100 g máku
- 50 g sádla
- sůl
- majoránka
Krok 1
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubé nudličky. Vodu z brambor nevylévejte ji, ponechte ji v misce.
Krok 2
Nastrouhané brambory osolte a dobře promíchejte s hrubou moukou, majoránkou a mlékem. Vznikne celkem řídké těsto.
Krok 3
Pekáček vymažte sádlem a vysypejte nemletým mákem. Nalijte do pekáče připravené těsto.
Krok 4
Troubu vyhřejte na 200 °C a vložte do ní pekáček s litinou. Nechte péct dozlatova, bude to trvat zhruba 40 minut.
Podávejte ihned po upečení s hrnkem studeného mléka.