Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty. Zajímavý recept na krajovou specialitu, jež se dříve pekla o Vánocích na Přerovsku, mě zaujal na první dobrou. Vyzkoušela jsem ho a natolik se osvědčil a také chutnal, že se s vámi podělím o recept. Je uveden přesně tak, jak ho uvádí autor. Můžete si ho vylepšit třeba přidáním citronové kůry do tvarohu, skořicí nebo rozinkami do jablek, využitím jiného ovoce, ale určitě si pochutnáte i na originále.
Co je potřeba
- 750 g měkkého tvarohu
- 4 vejce
- 125 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 4 lžíce mléka
- 3 lžíce hrubé mouky
- 5 větších jablek
Na drobenku:
- 20 g másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mouky
Krok 1
Oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec. Bílky prozatím odložte a žloutky ušlehejte do pěny se změklým máslem a cukrem.
Krok 2
Po částech přidávejte tvaroh, mléko, mouku a nakonec ušlehaný sníh z bílků.
Tvaroh můžete přidat jak v kostce, tak ve vaničce. Vaničkový tvaroh bývá řidší, proto přidejte o něco více mouky.
Krok 3
Připravte si jablka – odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Máte-li možnost, využijte kuchyňskou techniku. Jablka nemusíte loupat, ale záleží na vás, klidně je oloupejte a ze slupek uvařte „čaj“.
Krok 4
Jakoukoli formu na dort (hranatou, kulatou aj.) vymažte tukem a vysypejte strouhankou nebo kokosem.
Krok 5
Polovinu tvarohové hmoty rozetřete do formy a pokryjte jablečnými plátky. Rukou nebo šťouchadlem na brambory je do tvarohu zatlačte a vrstvu srovnejte do roviny.
Krok 6
Na jablečnou vrstvu urovnejte zbytek tvarohové hmoty a stěrkou povrch uhlaďte. Z másla, cukru a mouky vytvořte drobenku a koláč ve formě posypte.
Množství drobenky podle uvedeného receptu se mi zdálo nedostatečné, na obrázku je jí více, dělám ji od oka.
Krok 7
Troubu si předehřejte na 170 °C a do vyhřáté vložte připravený koláč. Pečte zhruba hodinu, povrch musí zrůžovět. Po upečení nechte tvaroháč vystydnout ve formě a teprve pak ho opatrně přendejte.