staroceskerecepty.cz

Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty. Zajímavý recept na krajovou specialitu, jež se dříve pekla o Vánocích na Přerovsku, mě zaujal na první dobrou. Vyzkoušela jsem ho a natolik se osvědčil a také chutnal, že se s vámi podělím o recept. Je uveden přesně tak, jak ho uvádí autor. Můžete si ho vylepšit třeba přidáním citronové kůry do tvarohu, skořicí nebo rozinkami do jablek, využitím jiného ovoce, ale určitě si pochutnáte i na originále.

Co je potřeba

  • 750 g měkkého tvarohu
  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 5 větších jablek

Na drobenku:

  • 20 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce mouky

Krok 1

Oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec. Bílky prozatím odložte a žloutky ušlehejte do pěny se změklým máslem a cukrem.

Krok 2

Po částech přidávejte tvaroh, mléko, mouku a nakonec ušlehaný sníh z bílků.

Tvaroh můžete přidat jak v kostce, tak ve vaničce. Vaničkový tvaroh bývá řidší, proto přidejte o něco více mouky.

Krok 3

Připravte si jablka – odstraňte jádřince a nakrájejte je na tenké plátky. Máte-li možnost, využijte kuchyňskou techniku. Jablka nemusíte loupat, ale záleží na vás, klidně je oloupejte a ze slupek uvařte „čaj“.

Krok 4

Jakoukoli formu na dort (hranatou, kulatou aj.) vymažte tukem a vysypejte strouhankou nebo kokosem.

Krok 5

Polovinu tvarohové hmoty rozetřete do formy a pokryjte jablečnými plátky. Rukou nebo šťouchadlem na brambory je do tvarohu zatlačte a vrstvu srovnejte do roviny.

Krok 6

Na jablečnou vrstvu urovnejte zbytek tvarohové hmoty a stěrkou povrch uhlaďte. Z másla, cukru a mouky vytvořte drobenku a koláč ve formě posypte. 

Množství drobenky podle uvedeného receptu se mi zdálo nedostatečné, na obrázku je jí více, dělám ji od oka.

Krok 7

Troubu si předehřejte na 170 °C a do vyhřáté vložte připravený koláč. Pečte zhruba hodinu, povrch musí zrůžovět. Po upečení nechte tvaroháč vystydnout ve formě a teprve pak ho opatrně přendejte.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-upect-jablecny-tvarohac-regionalni-recepty.html