staroceskerecepty.cz

Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století. Perník na strouhání nebývá k dostání v každém obchodě. Proč si ho tedy neupéci doma z dostupných surovin a bez různých průmyslově vyráběných „zlepšujících“ přísad? Není to složité, přečtěte si recept a udělejte si úsudek sami.

Co je potřeba

  • 500 ml sirobu
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • perníkové koření
  • 40 g kypřícího prášku
  • žitná mouka podle potřeby

Krok 1

Recept na perník prý pochází ze zdroje v Polabském národopisném muzeu z 20. let. V původním znění se na kypření doporučovala čištěná potaš, dnes ji nahradíme práškem do pečiva nebo sodou. Sirob se spolu s medem používal do sladkých těst místo drahého cukru. Dnes je sirob běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy nebo v internetových obchodech. Jen ta cena je dnes trochu jinde než byla dříve.

 

Krok 2

Připravte si nejprve perníkové koření. Smíchejte mletou cejlonskou skořici, hřebíček, badyán a nové koření. Můžete si koupit i hotovou směs. Koření se do těsta přidává podle chuti. Na 1 kg mouky se obvykle dávkují 3–4 lžíce směsi.

Krok 3

Promíchejte sirob, mléko, koření a rozšlehaná vejce. Kypřící prášek promíchejte s hrnkem mouky. Do tekutého základu nasypte další mouku a směs promíchávejte. Přidejte mouku s práškem a těsto zpracovávejte nejprve vařečkou a pak už musíte ručně. Těsto musí být tuhé, přidávejte tedy mouku, dokud nebudete mít těsto opravdu pevné. Nemějte obavy, že není uvedena hmotnost mouky, těsto si „samo řekne“, kdy má dost a vy to určitě poznáte, i když těsto na perník zaděláváte poprvé. 

Krok 4

Vypracované těsto zabalte do folie a nechte několik dní v chladu odpočinout. Pak vytvořte malé šišky, poskládejte je na plech vyložený papírem na pečení a povrch potřete sirobem naředěným vodou. Upečte je při 170 °C a nechte zchladnout na mřížce. Uchovávejte v uzavřeném obalu. Perník má vydržet celý rok (ale raději to nezkoušejte a spotřebujte ho dříve).

Perníkem můžete posypat vdolky, lívance nebo z něj udělat nepečené vánoční kuličky.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/jak-upect-pernik-na-strouhani-recept-z-20-let-minuleho-stoleti.html