staroceskerecepty.cz

Bramborové variace: Smažené šneky a placky z bramborového těsta

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Smažené šneky jsou jednou z možností, jak připravit přílohu z oblíbeného bramborového těsta. Smažené bramborové placky představují kompromis mezi klasickou bramborovou plackou a bramborákem. Oba pokrmy jsou rovněž východiskem pro kuchaře, kterým se klasický bramborový knedlík moc nedaří a s vyvalováním a pečením bramborových placek nemají dost trpělivosti. Bramborové šneky i smažené bramborové placky se podaří každému.

Není malé procento kuchařek či kuchařů, kteří se do pokrmů z bramborového těsta raději nepouštějí.

  1. S prvním problémem se setkají už při zadělávání těsta. Všechno je v pořádku, až najednou začne hmota pod rukama řídnou. Stává se porézním, měkne, lepí se na ruce i podložku. Okamžitou reakcí bývá přidat mouku navíc. Ta způsobí, že je výsledek po uvaření tvrdý.
  2. Když mouku nepřidáme a zřídlé těsto nějak dopravíme do vroucí vody, mohou seknedlíky či šišky před očima doslova rozplynout a ze zahoustlé tekutiny stěží vylovíme něco, co bychom se styděli někomu předložit.

Výsledkem jsou dvě možné reakce: Buď ztratíme sebedůvěru a příště koupíme bramborový knedlík v prášku, a nebo těsto přestaneme dělat.

Při pečení klasických bramborových placek čekají ještě další nástrahy.

Placky musejí být vyváleny velmi tence, pečení na suché pánvi vyžaduje ostražitost.Zvládnout vyvalování a pečení placek po jednom kuse, to předpokládá zručnost a rychlé tempo. Když chceme, aby byly placky vláčné (jako od babičky), překvapí nás poměrně velká spotřeba másla – bramborové placky nejsou žádná dieta.

Přednosti smažení bramborové těsta

Bramborové šneky se nerozpadnou ani v případě, že těsto zřídlo.

Smažené bramborové placky nemusí být vyváleny tak tence jako placky pečené. Nařežeme je z jednoho velkého plátu a smažení jde pěkně od ruky.

Výsledek není o nic „mastnější“ než u placek bramborových, a méně mastný než v případě bramboráků.

Bleskové opakování

Bramborové těsto se dělá z brambor, mouky hrubé frakce a celých vajec. Osvědčený a několika generacemi kuchařek praktikovaný je poměr surovin z „bible“ českého vaření Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Není jediný důvod, proč se receptu nedržet nebo poměry surovin nějak inovovat.

Bramborové šneky

Šneky jsou báječnou přílohou k dušené zelenině, špenátu nebo k jednoduchému hašé.

Poznámka:
Když naše babičky připravovaly bramborové knedlíky, kousek těsta odložily stranou. Vytvořily z nich šneky (podle počtu dětí) a zatímco se oběd dovářel, usmažily šneky na másle a ještě horké obalily v moučkovém cukru. Byla to taková předehra svátečního oběda pro nedočkavé děti.

Smažené bramborové placky

);">švestkovými povidly.

Mohlo by vás zajímat

Bramboráky, bramborové placky, z vařených i syrových brambor | recepty


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/bezmase/bramborove-variace-smazene-sneky-a-placky-z-bramboroveho-testa