staroceskerecepty.cz

Vepřové na houbách s hráškem: Chutná a zdravá klasika

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vepřové na houbách s hráškem je jídlo vonící poctivou domácí kuchyní. Měkké plátky trochu nevýrazného vepřového báječně provoní použité máslo, houby a cibule. Chuťový akord doplní jemně nasládlý hrášek.

Vepřové na houbách s hráškem nejen výtečně chutná a hezky vypadá. Třebaže se jedná o tradiční úpravu, zcela odpovídá současným nutričním požadavkům na pestrou, vyváženou stravu.

Co je potřeba

  • 600 g vepřové libového masa (kýta, karé, plec)
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 80 g másla
  • 6 větších plodnic hub nebo žampionů
  • 4 lžíce hrášku
  • Sůl, pepř
  • Případně worcester

Krok 1

Maso nařežeme přes vlákno na řízky, z obou stran naklepeme. Osolíme a jemně opeříme. Jestliže budeme používat chuťově méně výrazné žampiony, plátky masa lehce zakápneme worcesterskou omáčkou. U lesních a sušených hub to je zbytečné.

Cibuli oloupeme, opláchneme a nakrájíme na měsíčky nebo půlkolečka. Houby očistíme a celé nakrájíme na plátky.

Rozehřejeme máslo a opečeme na něm zprudka plátky masa.

Krok 2

Teprve pak nasypeme cibuli a společně opékáme, až cibule zežloutne.

Přisypeme syrové houby, lehce je posolíme, zmírníme teplo, zamícháme, přiklopíme poklicí, aby všechny suroviny pustily vlastní šťávu.

Když používáme sušené houby, nalijeme k masu i s vodou, v níž se máčely.

Asi po třech minutách přilijeme tolik horké vody, aby byla směs z poloviny ponořena. Při nízké teplotě dusíme do měkka.

Když jsou plátky měkké, přisypeme hrášek. Nejlepší by byl čerstvý, ale ten je pouze zkraje léta, a většině lidí nedostupný, protože na českém trhu se vyskytuje velmi málo. Obvykle se musíme spokojit s hráškem z konzervy.

Jestliže se odpařilo hodně tekutiny, mírně podstříkneme a ještě asi tři minuty vaříme.

Krok 3

Na závěr šťávu ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem. Protože bylo použito máslo,vlastní šťáva z něj, cibule a hub je dostatečně viskosní, netřeba zahušťovat.

V případě, že má přesto někdo rád hodně omáčky, přidáme trochu víc vody a pokrm zahustíme ořechem moučného másla. Zátřepka z mouky nebo jíška by pokrmu ubrala na čisté chuti.

Krok 4

Vepřové na houbách s hráškem velmi dobře chutná s domácími nebo kvalitními pevnými těstovinami, s kroketami z bramborového těsta nebo s bramborovým knedlíkem. Ale dobrá je rýže nebo vařené či americké brambory.


Zdroj: https://www.staroceskerecepty.cz/recepty-z-masa/veprove-na-houbach-s-hraskem-chutna-a-zdrava-klasika