Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct staročeský pivní štrúdl | recept

Jak upéct staročeský pivní štrúdl | recept. Staročeské recepty se vyznačují tím, že jsou  většinou jednoduché a neodpovídají našim dnešním chutím. Štrúdl z pivního těsta jsem proto raději, na rozdíl od originálu, obohatila rozinkami a mouku na těsto jsem zvolila hladkou. Původní recept totiž začíná větou: Vezmi mouku, jakou zrovna máš... Závin se povedl, studený chutná lépe než teplý. V chuti teplého těsta mně vadila absence špetky soli, tu bych tam určitě přidala.

 

Co je potřeba

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g tuku (sádlo, máslo)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 125 ml světlého piva

Náplň:

  • jablka
  • mletá skořice
  • rozinky
  • cukr podle chuti

strouhanka pod jablka

 

1

Z mouky, cukru, piva a tuku vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte hodinu odpočinout v chladu.

2

Připravte si jablečnou náplň. Jablka i se slupkou nastrouhejte na hrubé nudličky, jemné plátky nebo je pokrájejte na kousky. Se strouhanými jablky bude hotový závin „utaženější“, s nakrájenými volnější. Ovoce promíchejte s mletou skořicí, rozinkami a uvažte, je-li třeba přidat cukr.

Množství jablek zvolte podle toho, zda máte raději více nebo méně plněný štrúdl.

3

Odpočinuté těsto rozdělte na polovinu a každou vyválejte na lehce pomoučené desce na tenký plát. Celou plochu posypte jemnou strouhankou, zachytí jablečnou šťávu uvolněnou při pečení. Rozprostřete jablečnou vrstvu a zaviňte jako roládu.

4

Štrúdl přeneste na plech s papírem na pečení. Položte ho švem dolů. Ostrou špejlí na několika místech propíchejte, potřete mlékem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C do zezlátnutí. Během pečení ještě jednou nebo dvakrát potřete povrch mlékem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články