Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku s podmáslím a houbami | jednoduchý recept

Jak uvařit polévku s podmáslím a houbami | jednoduchý recept. Polévka se liší od kulajdy jen nepatrně, místo smetany se přidává podmáslí. Tato tradiční staročeská polévka má mnoho podob, v každé rodině je trochu jiná a i když ji vaříte podle stejného receptu, vždy se bude lišit. Je to dáno druhem hub – sušené chutnají odlišně od čerstvých, brambory a cibule jsou různě velké, hrst kopru si také představuje jinak člověk, který ho miluje a ten, co ho v jídle jen strpí. Ať už tak jako tak, polévka chutná výborně a uvařená je za chvilku. Vyzkoušejte náš recept.

Co je potřeba

  • sušené nebo čerstvé houby
  • 1 malá cibule
  • 50 g másla
  • 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 4–5 brambor
  • 200 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • hladká mouka cca 1–2 lžíce
  • kopr
  • vejce na každou porci (lze vynechat)
1

Čerstvé houby očistěte a nakrájejte je na plátky. Druh hub není důležitý, ale houbová jídla nejlépe chutnají ze směsi různých druhů.

Pokud vaříte polévku ze sušených hub, namočte je na noc do vody. Vodu, ve které se máčely, můžete využít i při vaření.

2

Na másle lehce osmažte nakrájenou cibuli do sklovita. Přidejte houby a krátce je poduste. Pak vložte brambory pokrájené na malé kostky, zalijte vodou, osolte, okořeňte pepřem a vařte do poloměkka.

3

V hrnku rozšlehejte podmáslí s 1–2 lžícemi mouky podle toho, jak chcete mít polévku hustou. Směs přilijte do hrnce  a vařte do úplného změknutí brambor. Po odstavení do polévky vmíchejte rozšlehaná vejce a důkladně ji promíchejte. Nakonec přidejte nasekaný čerstvý kopr podle vlastní chuti.

Při servírování můžete do každé porce přidat natvrdo uvařené a na čtvrtky rozkrojené vejce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články