Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upotřebit starší chléb na přípravu pokrmů | recepty

04. Květen 2023
Jak upotřebit starší chléb na přípravu pokrmů | recepty

Trendem dnešní doby je šetřit, energiemi počínaje a potravinami konče.  A přiznejme si, že plýtvat si málokdo může dovolit. Vracíme se tedy k receptům našich předků, kteří dovedli upotřebit vše, do posledního kousku či drobečku. Dnes vám nabízíme několik tipů, jak zužitkovat starší tvrdý chléb. Budete překvapeni, jaká chutná a celkem levná jídla z něj můžete připravit.

Jak upéct chlebovec

Co budete potřebovat:

  • 400 g strouhaného chleba
  • několik kapek rumu (šťávy)
  • máslo
  • jablka
  • mletá skořice
  • cukr podle chuti

Pracovní postup:

  1. Nastrouhaný chléb pokapejte rumem (šťávou) a nechte ho zvlhnout.
  2. Pekáček vymažte máslem a na dno rozetřete polovinu navlhčené chlebové strouhanky.
  3. Další vrstvu tvoří plátky nastrouhaných jablek promíchaných se skořicí a cukrem.
  4. Zakryjte druhou polovinou chlebové strouhanky a na povrch položte několik lístků másla.
  5. Zapékejte při 180 °C a hotové posypte cukrem se skořicí.
tvrdé pečivo chléb strouhanka

Jak připravit náchodský chlebovník

Co budete potřebovat:

  • strouhaný chléb
  • mléko podle potřeby
  • 100 g škvarků
  • 1 cibule
  • sádlo

Pracovní postup:

  1. Chlebovou strouhanku navlhčete mlékem.
  2. Pekáček vymažte sádlem a položte vrstvu strouhaného chleba.
  3. Další vrstvu tvoří škvarky s trochou nakrájené cibule.
  4. Opakujte vrstvení, poslední vrstva musí být chlebová.
  5. Položte kousky sádla a zapečte při 180 °C.

Podávejte s zelným salátem nebo dušeným zelím.

Jak na zapečené šumavské topinky

Co budete potřebovat:

  • plátky tvrdého chleba
  • 5 vajec
  • česnek
  • sůl, pepř
  • sádlo
  • 150 g tvrdého sýra
  • 50 g másla

Pracovní postup:

  1. Chléb z obou stran opečte na sádle a potřete česnekem.
  2. Na másle usmažte vajíčka tak, aby byla řídká, osolte, opepřete.
  3. Na topinky naneste vaječnou směs a posypte je strouhaným sýrem.
  4. Krátce při 200 °C zapečte v troubě.
topinky z tvrdého chleba

Jak upéct staročeský chlebový závin

Co budete potřebovat:

  • 70 g strouhaného suchého chleba
  • 150 g cukru
  • 6 vajec
  • 70 g mandlí
  • marmeládu nebo džem

Pracovní postup:

  1. Oddělte bílky a žloutky.
  2. Žloutky utřete s cukrem a přidejte neloupané strouhané mandle.
  3. Vmíchejte chlebovou strouhanku.
  4. Zapracujte ušlehaný pevný sníh z bílků.
  5. Hmotu nalijte na plech vyložený papírem na pečení.
  6. Upečte při 170 °C.
  7. Horké potřete džemem a sviňte do rolády.

Několik dalších receptů ze staršího chleba

Článek s receptem na výbornou chlebovou polévku zde, pokud máte raději video, podívejte se na jinou polévku tady (i bramborák!).

Článek na domácí dalamánky s chlebovou strouhankou klikněte 

https://www.jaktak.cz/jak-usmazit-rizky-v-chlebovem-testicku-s-pivem-recept.html

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články