Přejít k hlavnímu obsahu

Staročeský oukrop. Česnečka od Pohlreicha je bohatší variantou oukropu

„Na nachlazení a ostatní neduhy česnekovou polévku, oukrop neb česnečku užívati, polévka jest osvědčeným medikamentem staročeské kuchyně.“

I takto by se dal trefně uvést recept na česnečku, která své kořeny má i ve staročeské kuchyni. Předpisů na oukrop z česneku a brambor naše babičky a prababičky znaly několikatero. Marie Janků-Sandtnerová také dva recepty na oukrop v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů popsala.

Důkazem nesmrtelnosti česnekové polévky budiž i to, že se předpis dochoval dodnes, „moderní“ bílá česnečka od Pohlreicha jest „přepychovější“ česnečkou původní. Čerpající ze staročeského receptu na prostou a lacinou, ale zato zdraví posilující polévku. Ochutnejme tu původní. A navrch recept na česnečku od Pohlreicha ke srovnání v odkazu.

1

Pro 5 porcí česnekové polévky 4 stroužky česneku budou zapotřebí. Česnek oloupati, se solí rozetříti. A do osolené vody (1 a čtvrt litru vody) v hrnci utřený česnek nesmíme zapomenouti umístit.

2

Do česnečky i ve 40. letech 20. století bylo zvykem dávati zemčata, čili brambory. Ostatně ty údajně v našich luzích a hájích během divokých prusko-rakouských válek zdomácněly. Do česnečky po staročesku proto 25 dkg brambor oloupeme a na kostky nakrájíme.

3

Špetka majoránky na dochucení a dobré trávení, 3 dkg husího nebo vepřového sádla do česnečky vhodíme a můžeme polévku s radostí vařit, až zemčata změknou. Česnečku nakonec tlučeným pepřem (4 zrnka) okořeníme a s nakrájeným, s na sádle opečeným chlebem servírujeme strávníkům.

Bílá česnečka od Pohlreicha jako luxusnější varianta tradiční česnekové polévky a další recepty na česnekové polévky 5x jinak v receptáři pro šikovné ruce HOBBYs.CZ

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva

Snímek oukropu pořídil Dezidor, mediawiki.org/wiki/File:%C4%8Cesne%C4%8Dka.jpeg

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články