Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit slepici v křenové omáčce | staročeský recept

Jak uvařit slepici v křenové omáčce | staročeský recept. Polévka nebo omáčka ze slepičího vývaru se dnes tak často nevaří. Sehnat dobře vykrmenou slepici je takřka nemožné, v obchodě ji nenajdete už vůbec. Budete-li mít štěstí a od někoho z venkova pěknou slepici dostanete, zkuste ji uvařit podle staročeského receptu. Slepice ve smetanové omáčce s křenem je totiž vynikající.

Co je potřeba

  • slepice
  • 2 l vody
  • 100 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 80 g celeru
  • 60 g póru
  • 100 g cibule (rozdělíme na dvě části)
  • 120 g křenu
  • 200 ml smetany
  • 80 g sádla
  • 60 g polohrubé mouky
  • 20 g medu
  • 4 žloutky
  • 10 kuliček pepře
  • 6 hřebíčků
  • na špičku nože zázvoru
  • podle chuti sůl
1

Slepici omyjte a případně dočistěte. Rozdělte ji na porce. Polovinu cibule odložte stranou na později. Do hrnce vložte veškerou pokrájenou zeleninu a koření, přidejte naporcovanou slepici a zalijte osolenou vodou. Vařte tak dlouho, dokud maso nezměkne. Pak přeceďte.

2

Na sádle osmahněte odloženou polovinu cibule, zaprašte moukou a nechte zpěnit. Zřeďte scezeným vývarem ze slepice na o něco větší hustotu, než jaká vám vyhovuje. Přidejte med a dobře provařte. Odstavte.

3

Nakonec přidejte strouhaný křen promíchaný se smetanou a žloutky. Směs v omáčce prošlehejte, ale už ji nesmíte vařit. Porce slepice přelijte na talíři omáčkou a podávejte s houskovým nebo kynutým knedlíkem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články