Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kávový likér podle našich babiček | ze starého receptáře

17. Listopad 2023
zátiší s domácím likérem

Recept z roku 1914 není (vzhledem k ceně alkoholu a kávy) zrovna nejlevnější. Přesto si myslím, že se najde někdo, kdo ho vyzkouší. Já se na něj tedy určitě chystám. Návod je v doslovném znění tak, jak byl zveřejněn. Nevím sice, jak chutnaly uvedené značky kávy, ale určitě nic nezkazíte nějakou dnešní, běžně dostupnou. Vinný líh lze nahradit brandy či vínovicí. Originální vinný líh (destilát) seženete v e-shopech, počítejte však s vyšší cenou.

Článek odkazuje i na stránky našich webů s dalšími návody na oblíbené domácí likéry. 

Co je potřeba

  • 500 ml vinného líhu (brandy, vínovice)
  • vanilkový lusk
  • 1250 ml vody
  • 1000 g cukru
  • 250 g mleté kávy
1

Pracovní postup

  1. Do půl litru jemného vinného líhu rozkrájí se hůlka vanilky a toto ponechá se as 4–5 dnů stát.
  2. Pak se dá půl litru vody a 1 kg cukru tak dlouho vařit, až se počíná táhnouti, načež se odstaví.
  3. Nyní se umele čtvrt kg do hněda upražené kávy (Ceylon s Monadem, anebo pouze Mokka), a zavaří do 3/4 litru vody, aby se docílilo půl litru kávy černé, kterou vlijeme do zavařeného již cukru a nechá se pospolu ještě malinko vařiti.
  4. Když kávový odvar vychladne, vlijeme do něj připravený vinný líh, naplníme do lahví a necháme 4–6 týdnů ve chladné světnici státi.
  5. Pozvolným přelitím do jiných lahví může se pak ssedlina od čistého likéru odděliti.
  6. Čím je likér starší, tím je chutnější.

Zdroj: Sbírka vyzkoušených receptů k vaření dle mnohaleté zkušenosti podává Matilda Špilarová

domácí kávový likér v karafě a skleničkách

Tipy na další oblíbené sladké domácí likéry

Abychom vám ušetřili čas, sepsali jsme pro vás tento seznam nejoblíbenějších domácích likérů z našich webů:

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články