Jak připravit kávový likér podle našich babiček | ze starého receptáře
17. Listopad 2023
Recept z roku 1914 není (vzhledem k ceně alkoholu a kávy) zrovna nejlevnější. Přesto si myslím, že se najde někdo, kdo ho vyzkouší. Já se na něj tedy určitě chystám. Návod je v doslovném znění tak, jak byl zveřejněn. Nevím sice, jak chutnaly uvedené značky kávy, ale určitě nic nezkazíte nějakou dnešní, běžně dostupnou. Vinný líh lze nahradit brandy či vínovicí. Originální vinný líh (destilát) seženete v e-shopech, počítejte však s vyšší cenou.
Článek odkazuje i na stránky našich webů s dalšími návody na oblíbené domácí likéry.
Co je potřeba
- 500 ml vinného líhu (brandy, vínovice)
- vanilkový lusk
- 1250 ml vody
- 1000 g cukru
- 250 g mleté kávy
1
Pracovní postup
- Do půl litru jemného vinného líhu rozkrájí se hůlka vanilky a toto ponechá se as 4–5 dnů stát.
- Pak se dá půl litru vody a 1 kg cukru tak dlouho vařit, až se počíná táhnouti, načež se odstaví.
- Nyní se umele čtvrt kg do hněda upražené kávy (Ceylon s Monadem, anebo pouze Mokka), a zavaří do 3/4 litru vody, aby se docílilo půl litru kávy černé, kterou vlijeme do zavařeného již cukru a nechá se pospolu ještě malinko vařiti.
- Když kávový odvar vychladne, vlijeme do něj připravený vinný líh, naplníme do lahví a necháme 4–6 týdnů ve chladné světnici státi.
- Pozvolným přelitím do jiných lahví může se pak ssedlina od čistého likéru odděliti.
- Čím je likér starší, tím je chutnější.
Zdroj: Sbírka vyzkoušených receptů k vaření dle mnohaleté zkušenosti podává Matilda Špilarová
Tipy na další oblíbené sladké domácí likéry
Abychom vám ušetřili čas, sepsali jsme pro vás tento seznam nejoblíbenějších domácích likérů z našich webů:
- Vánoční klasika – vařený vaječný likér
- Jednoduchý a rychlý likér z Nutelly
- Lahodný a jemný Kofila likér
- Karamelový likér s chutí kávy
- Dva recepty na „vaječňák“ bez vajec
- Výborný a voňavý perníkový likér
- Sváteční nugátový likér z lískooříškového krému
- Mandlový a kokosový likér k nanukovému dortu
- Čokoládový likér z pudinku
- Vánoční kakaový likér s černým pivem
- Vynikající likér z Ledových kaštanů
- Likér z bonbonů Slavia s dotekem máty
- Kávový likér a ještě jeden navíc
- Netradiční a málo známý likér z kešu a kokosového mléka
Související články
Další zajímavé články
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty
Jak upéct jablečný tvaroháč | regionální recepty. Zajímavý recept na krajovou specialitu, jež se dříve pekla o Vánocích na Přerovsku, mě zaujal na prv…
Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře
Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře. V říjnu dozrávají voňavé plody kdouloně obecné – kdoule. Kdoule mají žlutou barvu, plody ve tvaru jablka…
Jak zpracovat rajská jablíčka podle prababiček | 3 recepty
Jak zpracovat rajská jablíčka podle prababiček | 3 recepty. Nabízíme vám více než sto let staré recepty na zpracování rajských jablíček. Podle těchto…
Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce
Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce. Odvárka, muzika nebo tomáškový kompot je kořeněná omáčka ze suše…
Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století
Jak upéct perník na strouhání | recept z 20. let minulého století. Perník na strouhání nebývá k dostání v každém obchodě. Proč si ho tedy neupéci doma…
Diskuze k článku