Přejít k hlavnímu obsahu

Jak jednoduše na staročeskou játrovou paštiku | recept

Jak jednoduše na staročeskou játrovou paštiku | recept. Neuvěřitelně rychlá, jednoduchá a přitom tak fantastická. Paštika s intenzivní, plnou, ale stále jemnou chutí, ve které je výraznost vepřových jater vyvážena lahodnou smetanou a máslem. Voňavé staročeské koření a kapka koňaku pak z paštiky vytvoří doslova labužnickou delikatesu.

Co je potřeba

  • 800 g vepřových jater
  • 150 g prorostlé slaniny
  • 2 menší cibule
  • 100 g povoleného másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce koňaku
  • 3–4 lžičky staročeského koření (pro kořenitější chuť i o lžičku více)
  • sůl a pepř dle chuti
1

Játra omyjte, důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.

2

Na větší pánvi vyškvařte na kostičky nakrájenou slaninu.

3

Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli.

4

Jakmile cibule zavadne, přidejte do pánve připravená játra a zprudka je orestujte. Následně duste do změknutí přibližně 15-20 minut. Pokud je potřeba, podlijte je trochou vody.

5

Podušenou směs rozmixujte v mixéru či použijte tyčový mixér.

6

V průběhu mixování přidejte do nádoby změklé máslo a dalším mixováním zapracujte do jemné pasty.

7

Rozmixovaný základ na paštiku okořeňte staročeským kořením, solí a pepřem a současně přilijte koňak se smetanou pokojové teploty. Staročeské koření lze zakoupit jako hotovou směs v sáčku, nebo si ho můžete připravit doma smícháním soli, majoránky, mletého kmínu, pepře, bobkového listu, sladké papriky, nového koření, muškátového květu a zázvoru.

8

Připravenou paštiku rozdělte do skleniček a nechejte v chladu nejlépe přes noc proležet.

Poté již jen zakrojte čerstvé pečivo, přiložte nakládané okurky, můžete ozdobit i cibulí či zelenou cibulkou a s chutí si tuto doma připravenou delikátní paštiku vychutnejte.

Paštika je výtečná i s klasickým paštikovým kořením přidaným namísto staročeského.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články