České buchty od babičky: Kynuté buchty s tvarohem i povidly
České buchty od babičky. Každý z nás jistě zná klasické české plněné buchty. Jsou tak známé, že se dokonce dostaly do pohádek. Správný Honza si nezapomene do ranečku na cesty sbalit pár buchet od mámy (Honzovy buchty). Podle tohoto receptu si můžete české buchty upéct třeba na odpolední svačinu. Recept je psán tak, aby se kynuté buchty povedly opravdu každému, i začátečníkovi v kuchyni, který s pečením podobných buchet zatím nemá tolik zkušeností. Babiččiny buchty lze plnit různými náplněmi: povidly, mákem, tvarohem, jablky, domácími povidly z jablek nebo tradičně i švestkovými povidly. Já je plnila i kompotovanými meruňkami a byly také výborné.
Co je potřeba
- 1/4 l vlažného mléka
- 3 žloutky
- 40 g cukru krupice
- 100 ml oleje
- 42 g droždí (1 kostička)
- špetka soli
- citronová kůra z poloviny citronu
- hladkou mouku podle potřeby (asi 500g)
- náplň podle chuti (na toto množství stačí náplň ze 2 kostek (500 g) měkkého tvarohu
Pomalu přisypáváme mouku a mícháme. Výsledné těsto by mělo mít konzistenci trošku řidší plastelíny. Správné množství mouky závisí na obsahu lepku v mouce. Někdy stačí 500 g, ale stalo se, že jsem dala i 600 g mouky. Čím je těsto tužší, tím méně jsou upečené buchty nadýchané. Vymíchané těsto na buchty necháme asi hodinu na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na kousky podle toho, jak chceme mít buchty velké. Já dělám asi 50 g kousky a mám z tohoto množství 24 kusů českých buchet. Kousky těsta rozválíme nebo vymačkáme rukou do kruhu, naplníme zvolenou náplní, zabalíme a pokládáme na vymaštěný pekáč s vyšším okrajem zabalenou stranou dolů.
Plněné kynuté buchty podle tohoto postupu se povedou vždy, je to jednoduché, nebojte se.
Tipy
- Naplníte- li si buchty ochucenými strouhanými jablky, vydrží dlouho vláčné.
- Recept na tvarohovu náplň: 2 kostky tvarohu, cukr podle chuti, 50 g másla nebo Hery, sníh ze 3 bílků.
- Zkuste také výborný recept na kynuté buchty plněné švestkami od jezziny nebo recept na ty nejlepší buchty borůvkové od stejné autorky.
Diskuze k článku