Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat rajská jablíčka podle prababiček | 3 recepty

11. Září 2022

Jak zpracovat rajská jablíčka podle prababiček | 3 recepty. Nabízíme vám více než sto let staré recepty na zpracování rajských jablíček. Podle těchto návodů se dá zavařovat i dnes, jen asi sklenice s hotovými výrobky nebudeme převazovat měchuřinou nebo celofánem, ale zvolíme moderní sklenice se šroubovacími víčky. Jednotlivé recepty jsou uveřejněny stejně tak, jako v knize, to znamená bez jazykových úprav.

Kompot z rajských jablíček

Jablíčka rozkrojí se v půli (na plocho), přistaví se ve studené vodě k ohni a nechají se jedním varem přejíti. Pak se vyndají na sýto. Mezitím se svaří půl kg cukru ve čtvrt litru vody, vhodí se do něho jablíčka na dvakrát po každé půl kg. Nechají se opět jedním varem přejíti a v tom cukru se nechají do druhého dne stát, celý 1 kg. Druhý den se jablíčka vyndají, přidá se druhá polovina cukru, z 1 citronu kůra na nudličky nakrájená, též z celého šťáva, jablíčka nechají se v té šťávě do měkka uvařiti tak, že když se na špejli nabodnou, lehce sjedou. Vychladná rovnají se do láhví a zalejí šťávou.

Povidla z rajských jablek na omáčku

Pěkná, červená jablka se omyjí, čistým ručníkem osuší, rozkrájí na kastrol a nechají hodně rozvařiti, až se slupka stáčí. Pak se cedníčkem hodně protlačí až zůstanou jen jadérka se slupkou. Protlačená se na prudkém ohni za stálého míchání do husta svaří. Pak se dá dle libosti, (raději více) práškového cukru a nechá se ještě asi 5 min. povařiti. Potom se dá horké do sklenic, ale tak, aby nezůstala žádná mezera mezi tím. (Hodně tlačit). Pak se to nechá 5–6 dnů otevřené na slunci až se utvoří škraloup, načež se zavážou a nechají v suchu. Kastrol však musí být nový.

Zavařenina z rajských jablíček

Jablíčka se očistí a dají do kamenného kastrolu, přikryjí poklicí a nechají hodně rozvařiti, pak se protlačí skrze sítko do kamenné nádoby. Dají se opět vařiti, když začnou houstnouti, přidá se na 1 litr té kaše 40 dkg cukru a nechá se vařiti do husta. Pak se dají do hrnku neb sklenic a nechají vychladnouti, studené zalejí se rumem nebo líhem. Může se jich použíti jako povidel do buchet, nebo pouze na omáčku. Tato jest lepší, než z jablíček nakládaných. Slupky a pecky, jež zůstanou na sítě se usuší a uschovají. Může se jich použíti ku barvení omáček, neb dát vařiti k hovězímu masu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články