Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce

Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce. Odvárka, muzika nebo tomáškový kompot je kořeněná omáčka ze sušeného ovoce s mandlemi a rozinkami. Vařila se tři dny před Štědrým večerem – 21. prosince, kdy římskokatolická církev slavila památku svatého Tomáše (až do r. 1969 – odtud název tomáškový kompot). Aby dobře chutnala, musela se dobře proležet, a proto se jedla až na Štědrý den. Podávala se samotná nebo k vánočce. Máte chuť si staročeskou vánoční omáčku vyzkoušet? Můžete, tady je recept.

Co je potřeba

  • hrst sušených švestek
  • hrst jablečných křížal
  • hrst sušených hrušek
  • sušené meruňky (lze vynechat)
  • rozinky
  • mandle
  • vlašské ořechy
  • strouhaný perník
  • badyán
  • celá skořice
  • vanilka
  • hřebíček
  • citronová kůra
  • cukr
  • rum
1

Sušené ovoce propláchněte ve vodě a nechte přes noc nabobtnat v hrnku s vodou. Druhý den přidejte cípek badyánu, několik hřebíčků, kousek celé skořice, kousek citronové kůry a vanilku nebo vanilkový cukr. Uvařte vše doměkka.

2

Mandle a ořechy spařte vroucí vodou a stáhněte z nich slupku. Z ořechů to jde trochu hůře než z mandlí, ale pokud vám také vadí nahořklá ořechová slupka, tu práci si s loupáním dejte. Ve starých návodech se ale vlašské ořechy neloupají. Nastrouhejte si perník na zahuštění a rozinky namočte do rumu.

3

Rozvařené ovoce prolisujte přes síto a omáčku zahustěte strouhaným perníkem. Správná staročeská muzika je řidší.

Nakonec přidejte mandle, ořechy a rozinky. Podle chuti doslaďte a můžete okyselit octem nebo šťávou z citronu. Omáčku nechte proležet v chladu a pak můžete podávat samotnou i se sladkým pečivem jako přesnídávku.

 

4

Omáčku jsem zkoušela poprvé a první dojem byl rozpačitý. Ale již druhý den večer byla výrazně aromatická a chutnější. Ovoce jsem nepasírovala, rozmačkala jsem ho šťouchadlem na brambory a trochu více jsem omáčku zahustila perníkem. Měla konzistenci dětské jablečné přesnídávky – ani řídká, ani hustá. S vánočkou mým dospělým dětem chutnala a mně nakonec také, i když raději bez pečiva.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články