Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit staročeskou kleveru | recept na omáčku ze švestek

Jak uvařit staročeskou kleveru | recept na omáčku ze švestek. Dnes si můžete podle podrobného návodu připravit staročeskou švestkovou omáčku, rozvar, merendu, klevelu nebo kleveru. V každém kraji mají pro tuto ovocnou omáčku jiné pojmenování, ale vždy se jedná o tentýž pokrm. Klevera je univerzální polotovar. Hodí se na lívance, palačinky, vdolky, pudinky, na staročeskou omáčku k uzenému i základ pro vánočního kapra načerno. Výborná je jako přeliv na švestkové knedlíky. Klevera se dá uvařit i z jiného ovoce, ale klasika je švestková a já na ni nedám dopustit.

Co je potřeba

  • 1 kg švestek
  • 250 g cukru
  • kousek skořice
  • 3–5 hřebíčků
  • citronová kůra v celku
  • citronová šťáva
  • rum podle chuti
  • volitelně smetana

 

1

Švestky vypeckujte a nahrubo pokrájejte. Klasické české malé švestky stačí rozkrojit na polovinu, velké odrůdy švestek krájím na čtvrtky.

2

Švestky podlijte malým množstvím vody pro začátek, při vaření se uvolní šťáva. Přidejte kousek citronové kůry v celku, ¼ lžičky mletého hřebíčku a svitek skořice. Zakryjte hrnec poklicí a přiveďte k varu. Jakmile se začne směs vařit, poklici sundejte, ztlumte teplotu a odkryté vařte dále. Je třeba zredukovat hustotu omáčky.

3

Asi po 40 minutách jsou švestky rozvařené na malé kousky a klevera má správnou hustotu – ani řídkou, ani hustou jako povidla. Přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Podle sladkosti ovoce si můžete množství upravit podle chuti. Zakápněte citronovou šťávou, přidejte rum, promíchejte a odstavte.

4

Klevera se podává teplá i studená. Po odležení má ještě lepší chuť. Můžete ji také zavařit do sklenic na zimu. Zavařujte 20 minut při 80 °C. Klevera se v západních Čechách většinou podává s rozpeky. Můžete si je udělat podle receptu zde: https://www.jaktak.cz/jak-upect-plzenske-rozpeky-recept.html

V některých rodinách se do klevery na závěr přimíchává smetana ke šlehání. Vyzkoušejte, je to moc dobré.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články