Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept

Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept. Švestková omáčka se vařívala ve staročeské kuchyni k uzenému masu a podávala se s bramborami jako přílohou. V článku uvádíme původní recept na omáčku podle Rettigové a zároveň ještě předpis na švestky v těstíčku od stejné autorky. Oba recepty jsou bez uvedení přesného množství ingrediencí, ale jsou natolik jednoduché, že je snadno uděláte sami, podle svého uvážení a zkušeností v kuchyni.

Co je potřeba

Omáčka:

  • zralé až přezrálé švestky
  • kousek celé skořice
  • několik hřebíčků
  • smetana
  • hladká mouka
  • sůl
  • volitelně cukr

Smažené švestky:

  • hodně zralé švestky
  • loupané mandle
  • hladká mouka
  • cukr podle chuti
  • trochu bílého vína 
  • sníh z bílků
  • přepuštěné máslo
  • mletá skořice
1

Omyjte a vypeckujte švestky. Čím zralejší švestky budou, tím lepší chuť bude omáčka mít. Ke švestkám do hrnce přidejte koření, 2 - 3 lžíce vody a nechte je pod poklicí rozvařit. Pro lehce mandlovou chuť by se měly švestky vařit celé i s peckami. Pokud jste si jistí, že švestky nejsou červivé, vařte je tak. K vypeckovaným švestkám přidejte několik pecek zabalených v gáze nebo uzavíratelném sítku.

2

Jakmile švestky změknou, zahustěte je smetanou s rozmíchanou moukou. Povařte, osolte a případně doslaďte. Hotovou omáčku doslaďte a přeceďte na  porce masa.

Tuto omáčku vařím s malou obměnou. Ke švestkám přidám cípek badyánu, hřebíček a skořici. Rozvařím a ochutím rumem. Zavařím do sklenic (20 min. při 80 °C) a před použitím vmíchám smetanu ke šlehání. Podle chuti dosladím. U nás se podává s plzeňskými rozpeky nebo nasucho pečenými vdolky. Omáčka je skvělá teplá i studená.

3

Ze švestek odstraňte pecku a nahraďte ji spařenou oloupanou mandlí. Z mouky, cukru, vína a ušlehaného bílku připravte těstíčko, švestku v něm namočte a vhoďte do horkého přepuštěného másla. Dozlatova je vysmažte a obalte v mleté skořici s cukrem.

V původním receptu není uveden žloutek, já ho do těstíčka přidávám, snáze se umíchá.

4

V obou receptech se mohou čerstvé švestky zaměnit za sušené. Doporučuji jídla vařit z pravých českých švestek, mají nezaměnitelnou a lahodnou chuť. Dovážené velké odrůdy se s nimi nemohou srovnávat.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články