Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit žahour | staročeská borůvková omáčka

Jak uvařit žahour | staročeská borůvková omáčka. Starý recept našich babiček a prababiček – sladká omáčka z borůvek potěší chuťové buňky i dnešní generaci dětí. Omáčkou můžete polévat kulaté kynuté knedlíky, podávat s lívanci nebo palačinkami nebo využít jako polevu na tvarohové dezerty a zmrzliny. Žahour je jednoduchý a rychlý na přípravu. Největší práci vám dá sběr borůvek, abyste ho mohli uvařit a odzkoušet podle návodu, který si můžete nyní přečíst.

Co je potřeba

  • 800 g borůvek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce polhrubé mouky
1

Borůvky přeberte, odstraňte lístečky a případné nečistoty a opláchněte v sítku pod tekoucí vodou.

2

Omyté borůvky vložte do širšího kastrolu, zasypte cukrem, skořicí a nádobu zakryjte poklicí. Při mírné teplotě borůvky rozvařte, trvá to malou chvilku.

3

Mouku rozmíchejte v mléce a roztokem zahustěte rozvařené borůvky. Vařte za občasného míchání 10–15 minut, omáčka zhoustne.

4

Omáčku podávejte teplou i studenou. Jestliže ctíte tradice, udělejte si k ní malé kulaté knedlíčky z kynutého těsta.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si uvařit kočičí svatbu | recept
Jak si uvařit kočičí svatbu | recept. Jak si uvařit levné, zdravé jídlo s veselým názvem? Recept je jednoduchý a prověřený mnoha generacemi. Jen dnes…