Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce

Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce

Jak připravit staročeskou muziku neboli odvárku | recept na omáčku ze sušeného ovoce. Odvárka, muzika nebo tomáškový kompot je kořeněná omáčka ze sušeného ovoce s mandlemi a rozinkami. Vařila se tři dny před Štědrým večerem – 21. prosince, kdy římskokatolická církev slavila památku svatého Tomáše (až do r. 1969 – odtud název tomáškový kompot). Aby dobře chutnala, musela se dobře proležet, a proto se jedla až na Štědrý den. Podávala se samotná nebo k vánočce. Máte chuť si staročeskou vánoční omáčku vyzkoušet? Můžete, tady je recept.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články