Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si uvařit kočičí svatbu | recept

Jak si uvařit kočičí svatbu | recept. Jak si uvařit levné, zdravé jídlo s veselým názvem? Recept je jednoduchý a prověřený mnoha generacemi. Jen dnes už se kočičí svatba skoro nikde nevaří . A to je škoda.

Hlavní složkou pokrmu je hrách a kroupy, které nám ve stravě chybí. Hrách je jednou z nejstarších plodin a pochází ze Středního východu. Obsahuje vitamin B1 a zinek. Je jedinečným spojením vlákniny, železa, hořčíku a draslíku. Jako všechny luštěniny je přímo nabitý bílkovinami, a proto ho mají ve své stravě rádi i vegetariáni. Vláknina působí detoxikačně a snižuje cholesterol a tuky v krvi. Ječné kroupy zase obsahují mnoho minerálních látek jako je fosfor, železo, zinek, hořčík a dále vitamíny B, které jsou užitečné pro nervový systém.

Co je potřeba

  • 250 gramů ječných krup
  • sůl, pepř mletý, majoránka
  • cibule, stroužek česneku a škvarky
  • 100 gramů sádla
  • 300 gramů hrachu
  • bobkový list
1

Hrách přes noc namočíme do vody a ráno uvaříme do měkka. Dobré namáčení je důležité, abychom zmírnili projevy nadýmání. S nadýmáním máme občas problémy, pokud nejsme na luštěniny zvyklí.

2

V druhém kastrolku si uvaříme kroupy.

3

Do pekáčku vymazaného sádlem dáme slité kroupy, hrách, prolisovaný česnek, majoránku, osolíme a opepříme. Přidáme ještě sádlo a vše promícháme.

4

Na sádle usmažíme cibulku a přidáme škvarky. Odložíme stranou a přidáváme na hotový pokrm na talíři.

5

To je opravdu všechno, snad jen ještě ozdobit kyselou okurkou a popřát dobrou chuť. A nezapomeňte, že hlavní ingredience je láska!

A kdyby se vám toto jídlo zdálo moc levné, což je, výborně se k němu hodí lehké růžové víno.

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články