Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor
31. Říjen 2022
Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor. Litina je velmi levné staročeské bramborové jídlo. Dělá se v každém kraji jinak a jídlo má i spoustu názvů. Následující recept pochází z jižních Čech a je to ten nejjednodušší z nich. I když je to velmi prostý pokrm, přesto si na něm, jestliže ho budete konzumovat ještě horký, pochutnáte. Správná litina je křupavá a dozlatova upečená.
Co je potřeba
- 1000 g brambor
- 200 g hrubé mouky
- 500 ml mléka
- 100 g máku
- 50 g sádla
- sůl
- majoránka
2
Nastrouhané brambory osolte a dobře promíchejte s hrubou moukou, majoránkou a mlékem. Vznikne celkem řídké těsto.
Související články
Další zajímavé články
Jak si uvařit kočičí svatbu | recept
Jak si uvařit kočičí svatbu | recept. Jak si uvařit levné, zdravé jídlo s veselým názvem? Recept je jednoduchý a prověřený mnoha generacemi. Jen dnes…
Jak upéct placky z brambor, kysaného zelí a škvarků | recept
Jak upéct placky z brambor, kysaného zelí a škvarků | recept. Jednoduché placky na plech, které se dělají jen tak, podle oka, bez vážení. Základem jso…
Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně
Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně. Staročeský recept na lívance se od našeho současného liší jen v přidání mletého zázvoru d…
Jak připravit staročeskou žemlovou bábu | recept
Jak připravit staročeskou žemlovou bábu | recept. Staročeský recept na žemlovou bábu (dnes říkáme tomuto bezmasému pokrmu žemlovka nebo hovorově semlb…
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept
Jak připravit švestkovou omáčku a smažené švestky v těstíčku | staročeský recept. Švestková omáčka se vařívala ve staročeské kuchyni k uzenému masu a…
Diskuze k článku