Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor

Jak upéct protivínskou litinu | levné jídlo z brambor. Litina je velmi levné staročeské bramborové jídlo. Dělá se v každém kraji jinak a jídlo má i spoustu názvů. Následující recept pochází z jižních Čech a je to ten nejjednodušší z nich. I když je to velmi prostý pokrm, přesto si na něm, jestliže ho budete konzumovat ještě horký, pochutnáte. Správná litina je křupavá a dozlatova upečená.

Co je potřeba

  • 1000 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 100 g máku
  • 50 g sádla
  • sůl
  • majoránka
1

Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubé nudličky. Vodu z brambor nevylévejte ji, ponechte ji v misce.

2

Nastrouhané brambory osolte a dobře promíchejte s hrubou moukou, majoránkou a mlékem. Vznikne celkem řídké těsto.

3

Pekáček vymažte sádlem a vysypejte nemletým mákem. Nalijte do pekáče připravené těsto.

4

Troubu vyhřejte na 200 °C a vložte do ní pekáček s litinou. Nechte péct dozlatova, bude to trvat zhruba 40 minut.

Podávejte ihned po upečení s hrnkem studeného mléka.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si uvařit kočičí svatbu | recept
Jak si uvařit kočičí svatbu | recept. Jak si uvařit levné, zdravé jídlo s veselým názvem? Recept je jednoduchý a prověřený mnoha generacemi. Jen dnes…