Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept

Jak uvařit staročeská švestková povidla | recept. Vaření povidel tj. zahušťování švestek (jiného ovoce) varem nemá tak dlouhou tradici jako sušení ovoce. V knize Česká strava lidová se píše, že vaření povidel bylo na venkově společenskou událostí. Vařily se ve velkém, často příbuzní, sousedé nebo přátelé vařili dohromady a pomáhali si s mícháním. Protože se povidla připravovaly venku ve velkých kotlích nad otevřeným ohněm, musely se neustále míchat, aby se nepřipálily a nezhořkly. Byla to práce namáhavá a zdlouhavá. Obyčejně se vařívalo v noci a to i několik dní po sobě. Správně uvařená povidla vydrží uskladněná i několik let bez ztráty kvality.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Další zajímavé články