Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct škvarkové placky | recept na kynuté pečivo

Jak upéct škvarkové placky | recept na kynuté pečivo. Ve staročeské kuchyni se škvarkové placky pekly z těsta bez droždí, ještě dnes se někde takto pečou, třeba v našem kraji se jim říká křehkovice. Recept na placky z kynutého těsta je,  co se týká surovin, stejný. Droždí je tam navíc a zajistí, že těsto není tak hutné a placky jsou výborné i druhý den. Jeden odzkoušený a prověřený recept vám nabízíme. Zkusíte ho? 

Co je potřeba

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 300 g škvarků
  • 42 g droždí (kostka)
  • 2 žloutky
  • 260 ml mléka
  • sůl
  • kmín nebo mák na posypání
  • 1 bílek na potření
  • sádlo na potření plechu
  • volitelně česnek
1

Ve vlažném mléce se lžící mouky nechte vzejít droždí. Připravte si mouku, oba druhy promíchejte se solí. Máte-li velké škvarky, pokrájejte je na menší kousky. Oddělte žloutek a bílek ze dvou vajec.

2

Do mléka se vzešlým droždím přidejte mouku se solí, žloutky a škvarky. Jestliže máte rádi česnek, můžete přidat 1 - 2 prolisované stroužky. Vypracujte tužší těsto a nechte ho vykynout v teple. Mísu zakryjte poklicí nebo utěrkou. Těsto během kynutí zhruba dvojnásobně zvětší objem.

3

Vykynuté těsto rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Při vyvalování ho nemusíte podsypávat, nelepí se. Plát nechte několik minut odpočinout a pak vykrájejte kolečka nebo čtverce.

4

Vykrájené tvary přeneste na sádlem pomaštěný plech. Povrch potřete bílkem a posypte kmínem či mákem. Ještě před tím můžete nožem, mřížkou na krájení brambor i jiným vhodným nástrojem kolečka ozdobně naříznout.

5

Placičky vkládejte do vyhřáté trouby a upečte při 200 °C dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články