Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit kapra načerno | staročeský recept

Jak uvařit kapra načerno | staročeský recept. Vyzkoušejte následující staročeskou tradiční úpravu kapra, tzv. kapra načerno. Kapr podávaný s hustou sladkokyselou omáčkou je v současné době netradiční a pravda, v rámci přípravy pracnější, ale věřte mi, stojí to za to.

Co je potřeba

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 menší celer
  • 1 větší petržel
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • směs koření (6 hřebíčků, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 4 kuličky jalovce, špetka tymiánu)
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 50 ml octa
  • 1 litr rybího nebo zeleninového vývaru
  • 6 porcí nasoleného kapra
  • 6 lžic švestkových povidel
  • 150 g sušených švestek
  • 40 g rozinek
  • 75 g oloupaných mandlí
  • 75 g vlašských ořechů
  • 4-5 lžíce strouhaného perníku

 

 

1

Kořenovou zeleninu očistěte a nahrubo nastrouhejte.

2

Ve větším hrnci zpěňte na másle nakrájenou cibuli, jakmile změkne, přidejte veškerou připravenou kořenovou zeleninu a orestujte.

3

Zasypte krupicovým cukrem a za stálého míchání ho nechejte rozpustit.

4

Přidejte kolečka citronu a koření, minutu opékejte a pak přilijte ocet, který nechte odpařit.

5

Takto připravený základ omáčky zalijte vývarem a zvolna 5 minut povařte.

6

Do vroucí omáčky přidejte porce kapra a 15 minut ho poduste. V půlce dušení porce kapra otočte.

7

Mezitím nasekané sušené ovoce, mandle a ořechy povařte ve vodě. Přibližně 5 minut.

8

Jakmile je kapr podušený, vyjměte ho a do omáčky přimíchejte povidla. Za stálého míchání je nechejte v omáčce rozpustit.

9

Omáčku precizně propasírujte.

10

Následně do ní přidejte povařené sušené ovoce a ořechy, a to i s tekutinou z jejich vaření. Chvilku společně prohřejte a zahustěte strouhaným perníkem.

11

Před podáváním kapra ohřejte v páře a podávejte společně s omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit houskový knedlík, noky, křupavou bagetu, ale výbornou přílohou jsou i pečené brambory.

Z takto servírovaného kapra načerno se snadněji odstraňují kosti. Odvážnějším doporučuji kapra nechat odležet v omáčce a pak ohřívat dohromady. Více se prolnou chutě.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články