Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit štiku po staročesku | recept se zeleninou

Jak připravit štiku po staročesku | recept se zeleninou. V  Kosmově kronice se píše, že už praotce Čecha při pohledu z hory Říp potěšil pohled na zemi, oplývající mimo jiné i rybami. Naši předci konzumovali ryby po celý rok a rybu si mohli dovolit i chudí. Oblíbenou rybou byla kromě jiných i štika. Staročeský recept na její přípravu naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • 800 g štičího masa
  • 120 g másla
  • 150 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g cibule
  • 80 g petržele
  • 100 ml smetany
  • 15 g česneku
  • 100 ml bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • na špičku nože zázvoru
  • sůl podle chuti
1

Rybu zbavte šupin, vykuchejte a nakrájejte na porce.

2

Veškerou potřebnou zeleninu nakrájejte na kousky a zalijte malým množstvím vody. Vody dejte jen tolik, kolik je třeba k uvaření zeleniny. Zeleninu okořeňte a uvařte doměkka.

3

Očištěné kousky rybího masa osolte a opečte na másle. Přidejte na nudličky pokrájený česnek, zázvor a zalijte vínem.

4

Uvařenou zeleninu protlačte přes husté síto, přidejte k opečené štice a zalijte smetanou. Pod pokličkou jídlo krátce poduste.

Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu jsou vařené brambory.

Štiku vařte krátce, aby se maso nezačalo rozpadat.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články