Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit nejjednodušší květákovou polévku | recept

Jak uvařit nejjednodušší květákovou polévku | recept. Květáková polévka – jedna z klasických českých polévek, které zná a umí uvařit každý. I tak uveřejňujeme tento velmi jednoduchý a snadný recept, který je spojením klasiky a krémové polévky. Polévka je zahuštěna pouze zeleninou, nikoli moukou, je vhodná i pro celiaky.

Co je potřeba

  • 1 menší květák
  • kousek pórku
  • 1 kořen petržele
  • 1 mrkev
  • malá cibule
  • malý kousek celeru
  • petržel, pažitka
  • popenec s květy a listy
  • přepuštěné máslo
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 vejce
  • 1,5 l vody
1

Zeleninu očistěte a omyjte, květák rozeberte na růžičky, cibuli překrojte a ostatní nechte v celku. V hrnci rozehřejte ghí a zeleninu lehce osmahněte. Pak vše zalijte osolenou vodou a uvařte do poloměkka

2

Jakmile je květák poloměkký, část ho z polévky vyndejte a prudce zchlaďte studenou vodou, aby se přerušil var. Ostatní zeleninu můžete vařit dále, květák je uvařený nejrychleji a proto se musí odebrat. Do polévky se vrátí až nakonec, rozebraný na drobné kousky.

3

Zbylý květák a ostatní zelenina se bude mixovat do krémové konzistence. Můžete tedy zeleninu rozmixovat už teď, poloměkkou, nebo ji uvařit zcela. Dávám přednost první variantě, mám pak dobrý pocit, že ztráta vitamínů není až tak velká. Kousek mrkve si nechte stranou a přidáte ji také nakonec ve formě drobných kostiček, aby polévka byla hezky barevná.

4

Rozmixovanou polévku vraťte zpět na sporák, vyklepněte do ní vejce a jemně ho promíchejte vidličkou. Jakmile se srazí, polévku odstavte, vraťte do ní květák, mrkev a přidejte lístečky a květy popence spolu s natí petržele nebo pažitky. Lístky popence polévku skvěle ochutí a květy ji ozdobí.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články