Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit zelné polévky podle prababiček | 4 recepty

Jak uvařit zelné polévky podle prababiček | 4 recepty. Jídelníček našich předků byl na naše dnešní poměry jednoduchý a skromný. V domácnostech se vařívaly polévky podle ročního období a dostupnosti surovin. Polévky byly mnohdy také jediným chodem a podávaly se s chlebem nebo s přílohou šťouchaných brambor (viz recept Cácorka). Jiné polévky byly zase husté s mnoha přísadami (Kyselice) a vydaly i za hlavní chod. Ve staročeské kuchyni patřily brambory a zelí k pilířům jídelníčku, proto jsme pro vás vybrali recepty na polévky, které přijdou vhod i dnes.

Kyselice

  • 200 g kyselého zelí
  • 100 g klobásy
  • 50 g bílých fazolí
  • 50 g sušených švestek
  • hrst sušených hub
  • 3 brambory
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 kuličky nového koření
  • bobkový list
  • 2 dl smetany
  • sůl

Fazole a houby namočte (společně) přes noc do 2 l studené vody. Druhý den přidejte kyselé zelí, švestky (bez pecek), nové koření a bobkový list. Vařte do doby než fazole budou téměř měkké, pak polévku zahustěte světlou jíškou z másla a mouky, přidejte na kostky pokrájené brambory a sůl. Povařte ještě asi 15 minut a na závěr zjemněte smetanou. Na talíři ozdobte kolečky opečené klobásy.

Šajtlava

  • 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 200 g kyselého zelí
  • 200 g brambor
  • cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • lžíce škvařeného morku
  • sladká paprika
  • sůl

Zeleninu nakrájejte na nudličky a dejte ji společně se zelím vařit do 1,5 l vody. Po chvilce přidejte brambory na kostičky, strouhanou cibuli a nasucho opraženou mouku. Dvacet minut vařte a nakonec okořeňte paprikou, osolte a omastěte vyškvařeným morkem.

Pozn. Morek nahraďte (pokud chcete) lžící sádla s rozsekanými škvarky.

Cácorka

  • 300 g kyselého zelí
  • 250 ml kyselé smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • lžíce sádla
  • 1 cibule
  • sůl
  • drcený kmín
  • šťouchané brambory jako vložka do hotové polévky

Zelí vložte do litru horké vody a uvařte doměkka. Mouku rozkvedlejte ve smetaně a zavařte do polévky. Pokrájenou cibuli osmažte na sádle a přidejte do polévky se solí a kmínem. Podávejte s vařenými šťouchanými brambory.

Bílá zelnice

  • 300 g čerstvého zelí
  • 300 ml nléka
  • lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Zelí nakrájejte na tenké nudličky a uvařte v osolené vodě. V mléce rozmíchejte mouku, vlijte do polévky a ještě 15 minut povařte. Podle chuti okořeňte pepřem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články