Jak uvařit zelné polévky podle prababiček | 4 recepty
Jak uvařit zelné polévky podle prababiček | 4 recepty. Jídelníček našich předků byl na naše dnešní poměry jednoduchý a skromný. V domácnostech se vařívaly polévky podle ročního období a dostupnosti surovin. Polévky byly mnohdy také jediným chodem a podávaly se s chlebem nebo s přílohou šťouchaných brambor (viz recept Cácorka). Jiné polévky byly zase husté s mnoha přísadami (Kyselice) a vydaly i za hlavní chod. Ve staročeské kuchyni patřily brambory a zelí k pilířům jídelníčku, proto jsme pro vás vybrali recepty na polévky, které přijdou vhod i dnes.
Kyselice
- 200 g kyselého zelí
- 100 g klobásy
- 50 g bílých fazolí
- 50 g sušených švestek
- hrst sušených hub
- 3 brambory
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 3 kuličky nového koření
- bobkový list
- 2 dl smetany
- sůl
Fazole a houby namočte (společně) přes noc do 2 l studené vody. Druhý den přidejte kyselé zelí, švestky (bez pecek), nové koření a bobkový list. Vařte do doby než fazole budou téměř měkké, pak polévku zahustěte světlou jíškou z másla a mouky, přidejte na kostky pokrájené brambory a sůl. Povařte ještě asi 15 minut a na závěr zjemněte smetanou. Na talíři ozdobte kolečky opečené klobásy.
Šajtlava
- 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 200 g kyselého zelí
- 200 g brambor
- cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- lžíce škvařeného morku
- sladká paprika
- sůl
Zeleninu nakrájejte na nudličky a dejte ji společně se zelím vařit do 1,5 l vody. Po chvilce přidejte brambory na kostičky, strouhanou cibuli a nasucho opraženou mouku. Dvacet minut vařte a nakonec okořeňte paprikou, osolte a omastěte vyškvařeným morkem.
Pozn. Morek nahraďte (pokud chcete) lžící sádla s rozsekanými škvarky.
Cácorka
- 300 g kyselého zelí
- 250 ml kyselé smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- lžíce sádla
- 1 cibule
- sůl
- drcený kmín
- šťouchané brambory jako vložka do hotové polévky
Zelí vložte do litru horké vody a uvařte doměkka. Mouku rozkvedlejte ve smetaně a zavařte do polévky. Pokrájenou cibuli osmažte na sádle a přidejte do polévky se solí a kmínem. Podávejte s vařenými šťouchanými brambory.
Bílá zelnice
- 300 g čerstvého zelí
- 300 ml nléka
- lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Zelí nakrájejte na tenké nudličky a uvařte v osolené vodě. V mléce rozmíchejte mouku, vlijte do polévky a ještě 15 minut povařte. Podle chuti okořeňte pepřem.
Diskuze k článku