Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit bílou polévku z ječných krup | recept

Jak uvařit bílou polévku z ječných krup | recept. Ječmen se dříve v kuchyni  často používal, dnes už ho známe jen jako surovinu k výrobě piva a jednou ročně se z něj vaří štědrovečerní kuba, i když i na ten se už používají pšeničné krupky. Věděli jste, že kromě vysokého množství našemu zdraví prospěšných látek, ječmen obsahuje i serotonin, který bývá označován jako hormon štěstí? O důvod víc, proč vyzkoušet polévku s ječnými kroupami a zeleninou.

Co je potřeba

  • 50 g ječných krup
  • 100 g slaniny
  • 50 g másla
  • 100 g zeleniny
  • 30 g hladké mouky
  • vývar z kostí nebo zeleniny
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • mléko nebo smetana
  • petrželová nať
1

Den předtím, než budete vařit polévku, si namočte kroupy. Nejprve je důkladně propláchněte a pak je nechte namočené přes noc v dostatečném množství čisté vody. Druhý den je v téže vodě uvařte doměkka.

2

Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte ji do studeného hrnce a začněte zahřívat. Do uvolněného tuku nasypte libovolnou zeleninovou směs a lehce ji poduste. Tyto druhy zeleniny jsou do polévky nejvhodnější: cibule, mrkev, celer, kapusta, zelí. V jakém poměru je zvolíte, záleží na vás. Do hrnce přidejte uvařené kroupy, znovu osmahněte a pak nalijte vývar z kostí nebo zeleniny. Osolte, okořeňte pepřem a prolisovaným česnekem. Povařte.

3

Z másla a mouky připravte zlatavou jíšku. Nechte ji lehce vychladnout a pak vložte do polévky. Důkladně promíchejte a nechte provařit. Před podáváním polévku zjemněte mlékem nebo smetanou. Ozdobte natí petržele.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články