Jak uvařit bílou polévku z ječných krup | recept
Jak uvařit bílou polévku z ječných krup | recept. Ječmen se dříve v kuchyni často používal, dnes už ho známe jen jako surovinu k výrobě piva a jednou ročně se z něj vaří štědrovečerní kuba, i když i na ten se už používají pšeničné krupky. Věděli jste, že kromě vysokého množství našemu zdraví prospěšných látek, ječmen obsahuje i serotonin, který bývá označován jako hormon štěstí? O důvod víc, proč vyzkoušet polévku s ječnými kroupami a zeleninou.
Co je potřeba
- 50 g ječných krup
- 100 g slaniny
- 50 g másla
- 100 g zeleniny
- 30 g hladké mouky
- vývar z kostí nebo zeleniny
- česnek
- sůl
- pepř
- mléko nebo smetana
- petrželová nať
Slaninu nakrájejte na kostičky, vložte ji do studeného hrnce a začněte zahřívat. Do uvolněného tuku nasypte libovolnou zeleninovou směs a lehce ji poduste. Tyto druhy zeleniny jsou do polévky nejvhodnější: cibule, mrkev, celer, kapusta, zelí. V jakém poměru je zvolíte, záleží na vás. Do hrnce přidejte uvařené kroupy, znovu osmahněte a pak nalijte vývar z kostí nebo zeleniny. Osolte, okořeňte pepřem a prolisovaným česnekem. Povařte.
Diskuze k článku