Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře

Jak zpracovat kdouli | ze starého receptáře. V říjnu dozrávají voňavé plody kdouloně obecné – kdoule. Kdoule mají žlutou barvu, plody ve tvaru jablka nebo hrušky jsou pokryté chloupky a zralé výrazně voní. Sklízejí se, až když začnou samy opadávat. Kdoule jsou velmi tvrdé a syrové se nekonzumují. Připravuje se z nich želé, marmelády, kompoty, likér, přidávají se do jablečných protlaků a také se pečou v troubě s máslem, cukrem a skořicí. Naše babičky je dávaly do skříní k ovonění prádla. My vám dnes poradíme, jak  z nich udělat želé s ořechy, kandovaným ovocem nebo pomerančovou kůrou.

Co je potřeba

  • kdoule
  • cukr
  • citrony nebo kyselina citronová
  • ořechy, mandle, kandované ovoce, citrusová kůra – dle vlastního uvážení
1

Zralé kdoule před zpracováním můžete nechat volně ležet v místnosti klidně týden. Provoní spolehlivě celý byt. Vůně je velmi příjemná, ale po několika dnech už tak nadšeni nebudete, je totiž opravdu silná. Pochopíte, proč se ve starých knihách někdy mluví o výrazném zápachu (vůni), který lze eliminovat pokrytím plodů slámou. 

2

Zbavte plody chloupků. Nejlépe to jde suchou žínkou na mytí – kdoule důkladně „vyleštěte“ a pak teprve omyjte vodou

3

Kdoule obsahují hodně pektinu a výrobky z nich díky němu dobře želírují. Nejvíce je ho obsaženo v jadřinci a slupkách. Proto kdoule nemusíte loupat (stejně je to děsně pracné) a ani vykrajovat jadřinec. Odstraňte jen stopku a kdoule nastrouhejte na tenké plátky nebo hrubé nudličky. Použijte kuchyňskou techniku, výrazně ulehčí a urychlí práci. Ihned je promíchejte s kyselinou citronovou nebo šťávou z citronu, na vzduchu totiž velmi rychle hnědnou. Zalijte plátky vodou tak, aby byly ponořené a rozvařte je na kaši

4

Rozvařenou hmotu přendejte do plátěného pytlíku a nechte prokapat šťávu – nejlépe přes noc. 

5

Pytlík s kdoulovou kaší zavěste na vhodném místě, pokud nějaké máte nebo si pomozte třeba hrncem na těstoviny, do kterého pytlík položíte. Nádobu na šťávu volte raději širší, aby všechna stekla do hrnce a ne okolo. Šťáva opravdu hodně lepí.

6

Do šťávy přidejte cukr, na 1 kg stačí 300 g krupicového cukru. Promíchejte a vařte do zhoustnutí. Během varu se barva změní do oranžové až červené. Nezapomeňte občas vyzkoušet, zda-li je marmeláda (želé) dostatečně hustá. Musíte vychytat správný okamžik. Želé, které se vaří dlouho je velmi husté a konzistencí připomíná lukum. Připravte si do chladničky talířek a na studeném provádějte zkoušku želírování.

7

Jakmile má směs správnou hustotu, nechte ji částečně vychladnout a přidejte podle chuti kandované ovoce, pomerančovou kůru, mandle nebo vlašské ořechy. Promíchejte, naplňte do sklenic a otočte dnem vzhůru.

Kdybyste přidali zvolenou přísadu do vroucí směsi a hned plnili do sklenic, při chladnutí by zůstala nahoře. V částečně ztuhlém se přísady krásně promíchají a zůstanou v celé sklenici rovnoměrně.

 

Jestliže uvaříte směs hodně hustou, nalijte ji do libovolných tvořítek a vyrobte želé bonbony. Jsou mnohem chutnější, než gumoví medvídci. Můžete také směs nalít do olejem potřeného pekáčku a ztuhlou nakrájet nožem.

  • Bonbony můžete obalit v šumivém prášku na cukroví. Vyrobíte ho smícháním šálku moučkového cukru, lžičkou jedlé sody a lžičkou práškové kyseliny citronové. Ingredience dobře promíchejte.

Rozhodnete-li se pro kandované ovoce, pozor na uměle dobarvované nebo dokonce alginátové. Pustí barvu a želé nehezky zabarví.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články