Přejít k hlavnímu obsahu

Bramboráky, bramborové placky, z vařených i syrových brambor | recepty

Není bramborák jako bramborák. A dokonce ani bramborová placka není totéž co bramborák, i když se tak v některých krajích bramborákům říká. Sejkory, strouhanec, cmunda, báč, stryk, vošouch nebo kramflek… Co region, to originální „bramborákový“ recept, použité suroviny i pojmenování. Plněné bramboráky s masovou směsí, bramborák na plech do trouby nebo se zelím? Jak se dělají pravé bramboráky po staročesku, přibližuje též autorka receptů a kuchařských knih Marie Janků-Sandtnerová. Ve své kuchařce Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů se podělila o tři recepty na bramborové placky. Navrch přidávám ty nejlepší recepty na bramboráky odjinud.

1

Bramborové placičky

Bramborové placičky pro 5 osob: 1 1/4 kg brambor, 25 dkg mouky, 1 vejce, sůl, 5 dkg sádla nebo másla, 1/2 kg švestek, 2 dkg máku, 3 dkg cukru

Těsto na bramborové placky uděláme z brambor uvařených ve slupce. Brambory po uvaření oloupeme, prolisujeme nebo ustrouháme. Dáme do mísy. Osolíme, přidáme mouku, jedno vejce z bramborové hmoty vypracujeme vláčné těsto. Nakrájíme na kousky a za pomoci válečku rozválíme na pomoučeném vále. Bramborové placičky se pekly na čisté plotně – nasucho bez tuku. Poté zapojíme i sádlo a jak Sandtnerová v předpisu uvedla, opečeme je na sádle v kastrolu. Na každou placku se dá lžíce škvarečků a servírujeme. „Bramborové placky můžeme také jen na plotně upéci, potříti máslem a pak rozvařenými švestkami nebo povidly a posypati tlučeným mákem a cukrem a podávati jako moučník,“ vyzdvihla jednu z možných variant osvědčeného receptu.

2

Bramborové placky se škvarky. V troubě pečené

Rozpočet pro 5 osob: 50 dkg brambor (vařených a lisovaných), sůl, 28 dkg krupičkové mouky, 22 dkg škvarků, 3 žloutky, 2 dkg sádla na potření

Tyto bramborové placky nesmí postrádat domácí škvarky. Pokud je doma máte, máte napůl vyhráno. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Přidáme sůl a umístíme na kuchyňský vál do mouky. Rozsekané a studené škvarky a žloutky přidáme do směsi a vypracujeme z ní těsto. „Koblihovým kroužkem vykrájíme placky, složíme je na suchý plech a v přiměřeně horké troubě je upečeme do růžova. Pečené potřeme sádlem a podáváme,“ vysvětluje Sandtnerová kouzlo tohoto receptu na bramboráky v troubě.

3

Bramborové placky ze Slezska

Rozpočet pro 2 osoby: 60 dkg oloupaných brambor, sůl, pepř, 8 dkg hladké mouky, 1 lžíce smetany, 1 vejce, 10 dkg sádla nebo 12 dkg másla

Na slezské bramborové placky budeme potřebovat syrové brambory. Ty nastrouháme na struhadle a částečně scedíme z nich vodu. Osolíme, opepříme, zamícháme do nich vejce, smetanu a hladkou mouku. Placky se dělají na pánvi určené k přípravě omelet, vymaštěné sádlem. Bramborové placky na pánvi upečeme z obou stran.

4

Klasické bramboráky

Suroviny na 4 porce: 1 kg syrových brambor, 1/ hrnku mléka, 100 g hladké mouky, česnek, majoránka, sůl a 150 g tuku

Klasický bramborák se dělá ze syrových brambor. Ty zbavíme slupek a na struhadle nastrouháme. Vymačkáme z nich vodu, osolíme, zalijeme mlékem a přidáme vejce, koření, česnek a zamícháme s moukou. Naběračkou nabereme bramborářové těsto a rozetřeme na rozpáleném tuku na pánev. Bramboráky pečeme dokřupava z obou stran. Zbavíme pomocí papírových ubrousků přebytečného tuku a podáváme.

Bramboráky můžeme péct i v troubě. Dosti řídkou kaši natřeme na vymaštěný plech ve vrstvě asi na malík vysoko a pečeme v horké troubě 15 až 20 minut.

TIP: Třeba na Ostravsku je zvykem klasický bramborák dělat bez mléka a s v těstě nakrájenými kousky uzeniny – točeného salámu (slovenského salámu).

5

Bramboráky plněné kysaným zelím a uzeným masem

Na 4 porce: 6 brambor, 200 g kysaného zelí, půl hrnku mléka, 100 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 vejce, 150 g uzeného masa, sůl, kmín, pepř a majoránka, olej

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme sůl, mléko, vejce, koření, česnek s trochu mouky. Bramboráky pečeme na pánvi dozlatova z obou stran. Kysané zelí omyjeme, necháme překapat a podusíme spolu s nakrájeným uzeným masem. Ještě teplé bramboráky plníme teplou směsí kysaného zelí a uzeného masa a ihned podáváme.

Výborný recept na bramborové placky krkonošské sejkory od jezziny na JakTak.cz

Prověřený recept na bramborové placky jako od babičky

Recept na kuřecí řízky Ondráše zabalené v bramboráku

Recept na křupavé bramboráky v podání šéfkuchaře Václava Friče

Autor: staroceskerecepty.cz | Zobrazit autorská práva

Snímek bramboráku plněného červeným zelím pořídil RKolarsky, zdroj a licence fotografie bramboráku: commons.wikimedia.org/wiki/File:Stuffed_potato_pancake.jpg?uselang=cs

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články