Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně

Jak připravit lívance se zázvorem | recept z farské kuchyně. Staročeský recept na lívance se od našeho současného liší jen v přidání mletého zázvoru do těsta. Nebojte se nezvyklé přísady, s ovocným džemem jde chuť zázvoru skvěle dohromady. Původní recept doporučuje lívance potírat šípkovou marmeládou, ale meruňkovou nebo jahodovou rozhodně nic nezkazíte.

Co je potřeba

  • 500 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 30 g cukru
  • 30 g droždí
  • 300 g hladké mouky
  • necelá lžička mletého zázvoru
  • citronová šťáva
  • moučkový cukr
  • ovocný džem
  • tuk na potírání pánve
1

Ve vlažném mléce s cukrem a lžící mouky nechte vzejít rozdrobené droždí. Přidejte sůl, zbývající mouku, vejce a zázvor. Důkladně vymíchejte, vznikne řidší těsto. Nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout.

2

Lívancové těsto nalijte naběračkou na rozpálený, tukem potřený lívanečník nebo pánev. Doporučuji přepuštěné máslo. Opečte z obou stran.

3

Upečené lívance pokapejte citronovou šťávou a pomažte džemem. Složte je na čtvrtinu nebo zarolujte a poprašte moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají ještě vlažné.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články