Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kysané zelí s houbami | recept na pikantní směs

Jak připravit kysané zelí s houbami | recept na pikantní směs. Září -  nejlepší měsíc v roce pro houbaře. Jak je ale připravit, aby se neopakovala stále stejná jídla? Zapátrala jsem ve starých kuchařkách a našla staročeský recept na zelí s houbami. Zaujal mě jednoduchostí a kombinací kysaného zelí a hub. Hotová směs mně nejlépe chutnala samotná, s bramborákem a v listovém těstě. Naši předci tento pokrm jedli s vařenými brambory. Ať se rozhodnete jakkoli, určitě si na houbovém zelí pochutnáte. 

Co je potřeba

  • 500 g kysaného zelí
  • 25 g sušených hub
  • 30 g sádla
  • 10 g hladké mouky
  • 1 menší cibule
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • sůl
  • cukr na dochucení
1

Sušené houby namočte do vody nejméně na 3 hodiny. Kysané zelí vložte do hrnce, podlijte malým množstvím vody a přidejte scezené, na malé kousky rozsekané houby

2

Okořeňte bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Osolte a nezakryté vařte téměř doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou.

3

Malou cibuli pokrájejte na kostičky a osmahněte na sádle do světle žluté barvy. Zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Jíšku vmíchejte do houbového zelí a důkladně provařte, zelí a houby musejí být měkké. Na závěr dochuťte cukrem.

4

Takto připravené zelí se podávalo s vařenými brambory. Na dnešní dobu je to zajímavá a hodně nezvyklá kombinace. Samotné zelí je ale překvapivě chutné a hodí se jako náplň do pirohů nebo závinu z listového těsta. Výborně chutná v klasickém bramboráku.

Místo sušených hub využijte v sezóně houby čerstvé, předem osmahlé na tuku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články